Economisch delict

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een economisch delict is (in Nederland)[noot 1] een overtreding of misdrijf die in of door een bedrijfsmatige constructie wordt begaan.

In het algemeen kan men stellen dat wanneer bedrijfs- of beroepsmatig de van toepassing zijnde bepalingen, vergunningen, wet- en regelgeving wordt overtreden, of een volgens onder meer – maar niet uitsluitend – het strafrecht of de wegenverkeerswet of andere wetgeving, een strafbaar feit wordt begaan – al dan niet direct door een natuurlijk persoon, maar op dat moment handelend namens een rechtspersoon (in de regel een bedrijf geregistreerd in het handelsregister), deze worden aangemerkt als economisch delict.

Deze delicten worden doorgaans met forse boetes gesanctioneerd, zeker vergeleken met het strafrecht, de APV of andere wet- en regelgeving die van toepassing is op natuurlijke personen. Zo wordt bijvoorbeeld het besturen van een voertuig(combinatie) zonder het daarvoor geldige rijbewijs door een privé-persoon minder zwaar bestraft of beboet dan wanneer dit feit wordt gepleegd door een beroepschauffeur in dienst van een bedrijf.

Bij zeer ernstige economische delicten, of delicten waarbij vastgesteld kan worden dat deze door een of meer directieleden bewust zijn begaan of wanneer zij zich ervan bewust waren maar nalatig bleven, kan het leiden tot hoofdelijke vervolging.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]