Ed. Hoornik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ed. Hoornik
Ed Hoornik met Mies Bouhuys, Boekenbal 1968.
Algemene informatie
Volledige naam Eduard (Ed) Jozef Antonie Marie Hoornik
Geboren 9 maart 1910
Geboorteplaats Den Haag
Overleden 1 maart 1970
Overlijdensplaats Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep dichter, schrijver, toneelschrijver
Werk
Genre poëzie, toneel
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Eduard (Ed) Jozef Antonie Marie Hoornik (Den Haag, 9 maart 1910Amsterdam, 1 maart 1970) was een Nederlandse dichter, behorend tot de Amsterdamse school. Aanvankelijk was zijn werk sociaal-kritisch. Zijn latere werk is sterk getekend door zijn ervaring als overlevende van concentratiekamp Dachau en heeft daarom vooral de confrontatie met de dood als thema. Naast gedichten schreef hij ook toneelstukken, romans en essays.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

In 1929 begon Hoornik zijn journalistieke carrière bij het dagblad De Tijd, vanaf 1933 was hij redacteur bij het Algemeen Handelsblad. In 1934 trouwde hij met Elisabeth Nussbaum. Uit dit huwelijk kreeg hij drie dochters, het paar scheidde in 1957. Van de tweeling huwde dochter Erica in 1960 met Gerard Stigter, bekend als de dichter en schrijver K. Schippers; dochter Eva Hoornik trouwde in datzelfde jaar met schrijver J. Bernlef.

Vanaf 1929 publiceerde Hoornik gedichten en verhalen; in 1936 verscheen zijn eerste gedichtenbundel Het Keerpunt.

Reeds voor de oorlog waarschuwde Hoornik tegen het nazisme, onder meer met het gedicht Pogrom, met de slotregel het is maar tien uur sporen naar Berlijn (1939; Steenen). Hoornik weigerde als literatuur-recensent van het Algemeen Handelsblad in bezettingstijd rekening te houden met de censuur (hij werkte en schreef onder de directe leiding van de nationaalsocialistische letterkundige en journalist Chris de Graaff), maar had een gezin met kinderen, waardoor het hem moeilijk viel ontslag te nemen. In de loop van 1942 dook hij toch onder. Zijn werk werd verboden. Op 19 augustus 1943 werd Hoornik samen met zijn vrouw, uitgever Bert Bakker en vrienden opgepakt.

Registratieformulier van Ed Hoornik als gevangene in nazi-concentratiekamp Dachau

Ed Hoornik werd overgebracht naar Kamp Vught en vandaar op 26 mei 1944 naar het concentratiekamp Dachau, waar hij 29 april 1945 door de Amerikanen bevrijd werd. Dachau heeft een blijvend stempel op hem gedrukt: Banger word ik voor mijn eigen wezen, Dachau schoof een raster voor mijn ziel (Ex Tenebris) en wie daarin opgenomen is geweest, zal de dood tot zijn dood met zich meedragen. In 1968 werd de roman De overlevende gepubliceerd, die het trauma van de kampervaring als thema heeft.

Na de oorlog was Hoornik redacteur kunst van Vrij Nederland. Vanaf 1954 was hij ook redacteur van het politiek-literaire blad De Gids. Tevens was hij vanaf het begin in 1958 tot zijn overlijden in 1970 verbonden aan het driemaandelijkse, Engelstalige tijdschrift Delta, a review of arts and thoughts in the Netherlands, eerst als "editor" en vanaf 1966 eveneens als directeur van de "Delta International Publication Foundation", de uitgever van het tijdschrift.

Na zijn scheiding trouwde Ed Hoornik in 1957 met Mies Bouhuys, die over haar leven met hem het boek Het is maar tien uur sporen naar Berlijn schreef. Zij was ook aanwezig bij de onthulling van het poëzietableau met een gedicht van Hoornik dat in het plaveisel voor de ingang van het Provinciehuis in Leeuwarden ligt. Het korte maar krachtige gedicht luidt als volgt:

" Friesland.

Niet in mijn dorpen en mijn elf steden,

niet in mijn meren en mijn heerlijkheden

ben ik het meest mijzelf, maar in mijn taal:

het instrument waardoor ik ademhaal. "

Het gedicht maakt deel uit van de poëzieroute in de Friese hoofdstad (zie www.poezieroute.nl).

Hoornik was bevriend met Gerrit Achterberg en Anna Blaman, die het korte verhaal Ram Horna op hem inspireerde.

Hij werd begraven op De Nieuwe Ooster, alwaar op zijn graf een dichtregel van hem is te lezen.

Enkele dichtbundels[bewerken | brontekst bewerken]

Steen met gedicht in Leeuwarden
 • Het keerpunt (1936)
 • Geboorte (1938)
 • Mattheus (1938)
 • Steenen (1939)
 • Een liefde (1941)
 • Tweespalt (1943)
 • Ex tenebris (1948)
 • Het menselijk bestaan (1952)
 • Achter de bergen (1955)
 • De vis (1962)
 • De overweg (1965)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]