Eddie Izzard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eddie Izzard
Izzard in 2015
Volledige naam Edward John Izzard
Geboren 7 februari 1962
Aden (Jemen)
Medium Theater (stand-up)
Televisie
Film
Nationaliteit Brits
Jaren actief 1987-heden
Onderwerp(en) Geschiedenis van de wereld, popcultuur, religie, taal, seksualiteit
Invloeden Monty Python, Steve Martin, Billy Connolly, Richard Pryor
Bekendste werk The Riches
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Izzard in 2005

Edward John (Eddie) Izzard (Aden (Jemen), 7 februari 1962) is een Britse stand-upcomedian en acteur. Hij is vooral bekend geworden om zijn stand-up-optredens, maar naast zijn tournees is hij acteur op televisie, in het theater en in films, en doet hij veel liefdadigheidswerk. Hij verscheen ook in televisieprogramma's als Have I Got News for You, Whose Line Is It Anyway? en de pilotaflevering van QI. In 2000 won hij twee Emmy Awards met zijn show Dress to Kill, een voor het schrijven en een voor het individuele optreden.

Komische stijl

Izzards stijl is beïnvloed door Monty Python, vooral de manier waarop hij tijdens optredens van het ene op het andere onderwerp overgaat. Hij werkt vanwege zijn dyslexie zelden vanaf een script. Hij onderbreekt zichzelf vaak met nieuwe grappen of ideeën, de personages die hij speelt veranderen in andere, en hij gaat zonder moeite over van een analyse van de menselijke geschiedenis naar gedachten over huishoudelijke apparaten.

In Stripped, zijn tournee van 2008, begon Izzard (de Engelstalige) Wikipedia te gebruiken als deel van het optreden. Hierbij las hij vanaf zijn iPhone voor uit artikelen, waarbij hij grappen maakte over de manier waarop Wikipedia met zichzelf omgaat. Hij heeft onder meer gebruikgemaakt van de artikelen over haring, lepel, kabuki, opera en Hồ Chí Minh.

Hoewel hij in zijn humor vaak gevoelige onderwerpen bespreekt, vooral religie, is het meestal niet gemeen of beledigend. Hij praat ook veel over zichzelf en zijn eigen persoonlijkheid, bijvoorbeeld zijn travestie ("het is mijn doel om een jurk te dragen in alle zeven continenten").

Travestie

Izzard identificeerde zich voor het eerst publiekelijk als travestiet in 1992 op het Edinburgh Festival.[1][2] Volgens Izzards memoires (Believe Me - A Memoir of Love, Death and Jazz Chickens, 2017) kleedde Izzard zich voor het eerst in 'vrouwenkleding' op 23-jarige leeftijd.[3] In het verleden heeft Izzard zichzelf beschreven als "een lesbische vrouw, gevangen in een mannenlichaam".[4] In de show Unrepeatable zei Izzard: "Vrouwen dragen wat ze willen, en dat doe ik ook". Voor Izzard is de kleding niet seksueel, maar is het gewoon prettig om kleren te dragen die in de westerse wereld worden gezien als typisch vrouwelijk. "Ik noem het geen 'drag' en zelfs geen 'cross-dressing'. Het is gewoon 'een jurk dragen'. Het is geen 'kunstje'. Het gaat om een expressie van mezelf."[5]

Voornaamwoord 'zij'

Izzard liet in december 2020 weten aangeduid te willen worden met het voornaamwoord 'zij',[6][7][8][9] en gaf aan het ook niet erg te vinden om met mannelijke voornaamwoorden te worden aangeduid.[10]

Ontvangst

Op 18 maart 2007 stond Izzard op nummer 3 van de lijst van 100 Greatest Comedians van Channel 4. In een poll in 2005 om de Comedian's Comedian te vinden werd zij door haar collega's gekozen in de top 20 van beste comedy-acts. Op de lijst met 100 beste stand-ups ooit van Comedy Central stond zij op nummer 75.

Tijdens de televisiespecial It's... the Monty Python Story,[11] die zij presenteerde, noemde John Cleese haar de "Verloren Python"; later trad zij met de groep op, waarbij zij de overleden Graham Chapman verving.

In 2008 ontving Izzard van de "Literary and Historical Society" de James Joyce Award.

Marathons

Op 27 juli 2009, startte Izzard met een zeven weken durende marathon door het Verenigd Koninkrijk om geld in te zamelen voor Sport Relief. Hij rende 43 marathons in 51 dagen. Izzard liep door Engeland, Wales, Noord-Ierland en Schotland en droeg daarbij de vlag van het betreffende land waardoor hij liep. Izzard had voor deze prestatie slechts twee weken getraind en vele (medische) specialisten raadden hem deze onderneming dan ook ten zeerste af. Ondanks een paar tegenslagen zoals vermoeidheid en een verstuikte enkel, finishte Izzard op 15 september 2009 met zijn beste tijd (5 uur en 30 seconden). Eddie Izzard won een speciale prijs als BBC Sports Personality of the Year 2009 voor deze prestatie en de BBC zond een documentaire uit over zijn tocht met de naam: Eddie Iz Running. Izzard trainde vervolgens voor een Ironman (triatlon) omdat hij het anders zonde vond van zijn opgebouwde conditie.

Voor de Sport Relief editie van 2016 liep Izzard 27 marathons in 27 dagen. Op de laatste dag liep hij twee marathons, omdat hij op de vijfde dag wegens vermoeidheid een rustdag nam.[12]

Filmografie

Filmtitel (jaar) - rol

Televisieserie

Titel (jaar) - rol

Boek

Externe links

Zie de categorie Eddie Izzard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.