De kronieken van de eerste ijstijd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Eddings Kronieken)
Naar navigatie springen Jump to search

De kronieken van de eerste ijstijd is de tweedelige serie die de vertaling vormt van het boek The Redemption of Althalus, geschreven door David Eddings. De twee boeken zijn:

  • De verlossing van Althalus (2000)
  • In dienst van de godin (2000)

Veel elementen uit de serie komen overeen met elementen uit andere werken van David Eddings.

De titel van de serie is genoemd naar de ijstijden, die door de kwade god in de betreffende wereld worden opgeroepen om de wereld in Chaos te leiden. De titel van de serie komt niet overeen met de inhoud van het verhaal: Dweia vertelt Althalus op bladzijde 254 (Nederlandse vertaling) dat de ijstijd de vierde in de geschiedenis is. Het is inderdaad een vierde ijstijd die de goden gaan meemaken. Voor de mens was er ook leven, alleen dat leven had het nut gedient en stierf langzaam uit of verdween door een ijstijd. Dit is de eerste ijstijd waarvan de mens ook deelmaakt en een belangrijke rol speelt. Zodoende komt de inhoud overheen.

Samenvatting[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De dief Althalus is gewend om veel geluk te hebben. Na een periode van veel ongeluk wordt hij gerekruteerd om een boek uit een toren in het Noorden van de wereld te stelen. In de toren wordt hij gevangengenomen door de godin Dweia, die hem leert lezen en vertelt van zijn nieuwe opdracht.

Aan de hand van een magisch mes stelt Althalus een groep van zes mensen samen die de wereld moet redden van een ijstijd, veroorzaakt door de kwade god Daeva en zijn zes volgelingen. De volgelingen van de kwade kant worden één voor één verslagen door de goeden, en uiteindelijk wordt de leider van de kwade kant (Ghend) door de goeden verslagen.

Literatuur[bewerken]