Eddy Terstall

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eddy Terstall
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Eddy Terstall
Geboren 20 april 1964
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1992 - heden
Beroep filmregisseur
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Eddy Terstall (Amsterdam, 20 april 1964) is een Nederlands filmregisseur.

Loopbaan[bewerken]

Terstall studeerde sociologie en politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, maar rondde beide studies niet af. In 1992 debuteerde hij met de film Transit. Terstall schrijft de scenario's voor zijn films zelf. Typische Terstall-acteurs zijn onder meer Marc van Uchelen, Nadja Hüpscher en Rifka Lodeizen, die in meerdere van zijn films spelen. In 2010 werd er huidkanker bij hem vastgesteld die hij schijnt te hebben overwonnen. De episode heeft hij beschreven in zijn autobiografische boek Ik loop of ik vlieg.

Terstall over zijn bedoelingen: Mijn films zijn niet uitgesproken politiek, maar hebben iets stiekem pamfletterigs. Ik wil laten zien dat het homohuwelijk, euthanasie en het drugsbeleid hier vanzelfsprekend zijn.

Politiek[bewerken]

Vanaf 2004 zinspeelt Terstall erop dat hij zijn filmcarrière zal beëindigen om zich te wijden aan de politiek. Voor die tijd wil hij nog wel een drieluik afronden over de thema's dood, seksualiteit en de rechtsstaat. Simon (2004) is de eerste film uit dat drieluik. Het tweede deel, Sextet, kwam in september 2007 uit en het derde deel, Vox Populi is op 23 september 2008 uitgebracht. Voor de Tweede Kamerverkiezingen die oorspronkelijk gepland waren in 2007 was er sprake van dat hij zich kandidaat zou stellen voor de PvdA, maar nadat deze verkiezingen door de val van het kabinet-Balkenende II werden vervroegd van mei 2007 naar 22 november 2006 liet Terstall weten er nog geen tijd voor te hebben.

In 2007 bleek dat Terstall wel veelvuldig contact onderhield met onder meer het PvdA-Kamerlid Mei Li Vos en het ex-Kamerlid Aleid Wolfsen. Op instigatie van Vos en Wolfsen praatte Terstall in mei 2007 met het jonge partijlid Ehsan Jami, die in de weken daarvoor de media had gehaald met de oprichting van het Centraal Comité voor Ex-moslims. In publicaties in het NRC Handelsblad [1] en Elsevier [2] werd dit gesprek[3] uitgelegd als een poging van de PvdA-top om de kritische toon van Jami over de islam te matigen en hem 'ideologisch in te kapselen'. Terstall bestreed dit in een reactie en verklaarde dat zijn rol bewust verkeerd werd afgeschilderd. Hij zou juist voorstander zijn van een openlijk debat over de islam en afvalligen. Bladen als de Volkskrant [4] en Vrij Nederland [5] poogden vervolgens alle beschuldigingen aan Terstalls adres te ontkrachten. Terstall zou volgens hen bij de PvdA-top al maandenlang hebben aangedrongen op steun voor Jami. De controverse zou doelbewust gecreëerd zijn, doordat het verslag van Terstall [3] aan het partijkader bewust zou zijn doorgespeeld aan de media. In 2008 speelde Vos in de Nederlandse speelfilm Vox Populi (Latijn voor "Stem van het Volk") van Terstall de rol van Linda.

Voor de Europese verkiezingen van 22 mei 2014 stond hij op de lijst van de Partij voor de Dieren.

FNV en CNV[bewerken]

In november 2012 maakten FNV Jong en CNV Jongeren, de jongerenafdelingen van respectievelijk FNV en CNV, bekend dat zij een film gaan maken onder regie van Terstall.[6] De film zou 'spannende antwoorden' moeten laten zien waar de polder op wacht. Terstal was de slimste BN-er bij het spelprogramma de Nationale IQ-test 2013, met een 'IQ' van 125, hij was geen winnaar.

Filmografie[bewerken]

Theater[bewerken]

Externe links[bewerken]