Eddy van Hijum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eddy van Hijum
Eddy van Hijum
Algemene informatie
Volledige naam Yde Johan van Hijum
Geboren 17 april 1972
Geboorteplaats Delft
Functie lid Gedeputeerde Staten van Overijssel
Sinds 12 november 2014
Partij CDA (1989-heden)
Religie PKN
Titulatuur dr.
Alma mater Universiteit Twente (1990-1995)
Politieke functies
1998-2003 lid gemeenteraad van Zwolle
2002-2003 fractievoorzitter van CDA Zwolle
2003-2014 lid Tweede Kamer der Staten-Generaal
2014-heden lid Gedeputeerde Staten van Overijssel
2015, 2019 lid Provinciale Staten van Overijssel
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Yde Johan (Eddy) van Hijum (Delft, 17 april 1972) is een Nederlands bestuurskundige, CDA-politicus en bestuurder. Sinds 12 november 2014 is hij lid van de Gedeputeerde Staten van Overijssel.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Opleiding en carrière[bewerken | brontekst bewerken]

De protestantse gedeputeerde Van Hijum is woonachtig in Overijssel, maar heeft een groot deel van zijn jeugd doorgebracht in het Friese Woudsend. Van 1984 tot 1990 volgde Van Hijum het Atheneum aan het Bogerman College te Sneek. Aansluitend studeerde hij van 1990 tot 1995 civieltechnische bestuurskunde aan de Universiteit Twente te Enschede. Op 7 juni 2001 promoveerde hij in de bestuurswetenschappen aan dezelfde universiteit.

Van Hijum begon zijn werkzame leven in 1995 als adviseur op het gebied van bestuurlijke organisatie bij Infram; projecten voor de provincie Overijssel op het gebied van waterhuishouding. Vervolgens werd hij in 1997 onderzoeker aan de Universiteit Twente naar de bestuurlijke organisatie en de bekostiging van de watersector in Nederland. In 2001 werd hij consultant en manager bij PriceWaterhouseCoopers en KPMG.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 1989 werd Van Hijum lid van het CDA, toen hij lid werd van het CDJA, afdeling Snits-Wymbrits. In 1998 werd Van Hijum lid van de gemeenteraad in Zwolle namens het CDA. Hij was woordvoerder op het gebied van Bestuur & Financiën en Werk & Welzijn en lid van de Rekenkamer. In 2002 koos de fractie hem tot fractievoorzitter.

Op 2 september 2003 werd Van Hijum benoemd tot lid van de Tweede Kamer. In de Tweede Kamer hield Van Hijum zich vooral bezig met Verkeer en Waterstaat en met Sociale zaken en Werkgelegenheid. Van 2010 tot en met 2012 was hij tevens fractiesecretaris en lid van het Presidium van de Tweede Kamer. In 2012 werd hij woordvoerder Financiën, Rijksuitgaven en Asiel & migratie. In 2014 was hij als informateur/formateur betrokken bij het vormen van een college in Olst-Wijhe van CDA, Gemeentebelangen en VVD.

In september 2014 stelde Van Hijum zich beschikbaar als lijsttrekker van het CDA bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2015 in de provincie Overijssel. Kort daarna volgde hij Theo Rietkerk (CDA) op als gedeputeerde in Overijssel. In verband hiermee trad hij de dag voorafgaand aan zijn benoeming af als lid van de Tweede Kamer. Na de verkiezingen werd hij opnieuw benoemd tot gedeputeerde. In deze rol hield hij zich bezig met regionale economie, arbeidsmarkt, financiën en de herontwikkeling van de luchthaven Twente. In 2019 was Van Hijum bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 opnieuw lijsttrekker. Het CDA bleef bij deze verkiezingen de grootste partij, waarna hij opnieuw gedeputeerde werd met regionale economie, financiën en Europa in portefeuille.

In augustus 2022 maakte Van Hijum bekend dat hij geen derde termijn als gedeputeerde ambieert en zich ook niet beschikbaar stelt als lijsttrekker bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2023.[1]

Carrière buiten de politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Met ingang van 1 januari 2023 werd Van Hijum onafhankelijk voorzitter van de Omgevingsraad Schiphol, dat later dat jaar zal overgaan in de Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS).[2]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Van Hijum is getrouwd en heeft drie dochters. Hij is lid van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op de drempel van een Nadere Unie, Soesterberg: Uitgeverij Aspekt, 2022.
  • Kostelijk water: een studie naar de organisatie en bekostiging van het Nederlandse waterbeheer (dissertatie 2001)
  • diverse publicaties in tijdschriften (Bestuursforum, InterDisciplinair, Facta, Openbaar Bestuur)
  • diverse publicaties over waterbeheer