Edgar Fernhout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Edgar Richard Johannes Fernhout (Bergen (Noord-Holland), 17 augustus 1912 - aldaar, 4 november 1974)[1] was een Nederlands kunstschilder.

Leven[bewerken]

Hij was de zoon van de kunstenares Charley Toorop en de filosoof Henk Fernhout. Evenals zijn moeder en zijn grootvader Jan Toorop was hij voornamelijk werkzaam als kunstschilder. In 1937 organiseerde de Haagse galerie Nieuwenhuizen Segaar een speciale tentoonstelling rond de drie generaties Toorop. Het werk Drie generaties dat Charley Toorop naar aanleiding hiervan wilde maken kwam echter pas in 1950 gereed. Op de alternatieve kunst-opleiding 'Ateliers '63' in Haarlem heeft hij jarenlang lesgegeven in schilderen. Zijn zoon Rik Fernhout is ook kunstschilder.

Werk[bewerken]

Kinderzegels 1945 ontwerp van Fernhout

Edgar Fernhout schilderde in zijn vroege periode met name stillevens en portretten. Zijn stijl was aanvankelijk onder invloed van zijn moeder realistisch, waarbij hij steeds preciezer begon te werken in kleine formaten. In Italië heeft hij enkele jaren met zijn vrouw doorgebracht. Hij neigde aanvankelijk naar het magisch realisme, maar door de invloed van zijn moeder keerde hij terug naar een precies realisme. Toen Charley Toorop stierf betrok hij het ouderlijke huis 'de Vlerken' van zijn moeder, in Bergen en begon op haar voormalige atelier te werken dat een royaal uitzicht had op de duinen. De zee, het strand en de duinen kregen daar veel invloed op zijn werk, en er ontstonden na 1950 geabstraheerde schilderijen van strandstillevens met aangespoelde voorwerpen, in zachte, bijna kleurloze tinten. De Franse beroemde schilder van de Ecole de Paris, Jean Bazaine die van 1956 tot 1959 jaarlijks naar Zeeland trok voor het licht en de ruimte aan de zeekust, leerde hij intensief kennen. Bazaine had veel invloed op de schilderkunst Fernhout; er ontstonden in die jaren reeksen geabstraheerde strandschilderijen, veelal stevig in de verf opgezet, met uitgesproken horizontale structuren. Later kreeg Fernhout bijzondere aandacht voor de werking van het licht binnen het landschap en ontwikkelde hij zich steeds meer in abstracte richting waarin de invloed van Mondriaan herkenbaar was. Hij zocht naar de abstracte verf-opbouw van de sfeer van het landschap, waarvoor hij ook talloze kleurproefjes deed. Ondanks de vergaande abstractie in zijn werk bleven zijn titels nog verwijzen naar landschap en natuur.

Hij gaf les aan de toentertijd alternatieve kunstopleiding 'Ateliers '63‘ in Haarlem, waar o.a. ook Jan Dibbets les gaf, Wessel Couzijn, Carel Visser, Constant en Armando.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]

Tentoonstellingen (selectie)[bewerken]

  • Stedelijk Museum, Amsterdam
  • 2009 Museum voor Moderne Kunst Arnhem

Externe link[bewerken]