Edgar Mitchell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edgar Mitchell in astronautenpak

Edgar Dean Mitchell (Hereford, Texas, 17 september 1930West Palm Beach, Florida, 4 februari 2016) was een Amerikaans astronaut. Hij was de piloot van de maanlander van Apollo 14, die de derde landing op de maan uitvoerde, en is daarmee de zesde persoon die voet zette op de maan.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Mitchell haalde in 1952 een BSc in industrieel management aan het Carnegie Institute of Technology. Vervolgens trad hij in dienst van de United States Navy waar hij testpiloot werd. Hij studeerde door en promoveerde aan het MIT in de luchtvaarttechniek.

Apollo 14[bewerken | brontekst bewerken]

Mitchell was lid van de reservebemanning voor de Apollo 10 en werd in januari 1971 gelanceerd aan boord van de Apollo 14. Samen met de captain van de vlucht Alan Shepard heeft hij de langste maanwandeling op zijn naam staan (9 uur en 17 minuten).

Buitenaards leven[bewerken | brontekst bewerken]

Mitchell heeft in 2009 deelgenomen aan The Disclosure Project[1] waarbij vele prominenten getuigen dat buitenaards leven bestaat, dat er ontmoetingen met buitenaardsen hebben plaatsgevonden, en dat dit wordt verzwegen door overheden. In zijn voordracht aldaar[2] verwees Mitchell onder andere naar het Roswellincident. Hij is in Roswell opgegroeid en heeft met diverse direct betrokkenen gesproken. In zijn voordracht pleitte hij voor het opheffen van het "embargo van waarheid over de aanwezigheid van buitenaardsen".

Hij overleed, één dag voor de 45-verjaardag van zijn maanlanding, op 4 februari 2016, in het ziekenhuis van West Palm Beach op 85-jarige leeftijd.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jacques Ros, In de Ban van de Maan (1989) (omtrent de post-Apollo tijd van de twaalf maanwandelaars)
  • Andrew Smith, Moondust (2005) (omtrent de post-Apollo tijd van de twaalf maanwandelaars)