Edin Mujagić

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Edin Mujagić (Bosnië, 1977) is een Nederlands econoom, publicist en spreker.

Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg bij Sylvester Eijffinger. Zijn afstudeerscriptie behandelde de vraag of de Europese Centrale Bank beïnvloed wordt door het Europees Parlement.

In zijn weblog ECBWatch volgde hij jarenlang de rentepolitiek van de Europese Centrale Bank (ECB).

Van 2005 tot 2010 was Mujagić redacteur macro-economie bij het voormalige zakenweekblad FEM Business. Nadien was hij verbonden aan Interest & Currency Consultants te Utrecht en de Universiteit van Tilburg. Per 1 februari 2018 is hij aangesteld als hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer te Amsterdam.

In 2009 kwam zijn eerste boek uit, getiteld '10 jaar euro: biografie van een jonge wereldmunt'. Daarna verschenen van zijn hand 'Het inflatiespook' (2010), 'Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen' (2012) en 'Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816' (2016). Dat laatste boek werd gepresenteerd in de portrettenzaal van De Nederlandsche Bank waarbij het eerste exemplaar werd overhandigd aan Klaas Knot, President van DNB.

In augustus 2021 zag 'Keerpunt 1971: over staatsschulden, werkende armen en nieuwe economische groei' het daglicht, een boek over de economische en niet-economische gevolgen van het besluit genomen door de Amerikaanse president Richard Nixon op 15 augustus 1971, om de dollar los te koppelen van goud (de zogeheten Nixon-schok). Hij schreef het boek onder meer op basis van gesprekken over dat besluit met Paul Volcker, voormalig voorzitter van de Fed en geestelijk vader van het besluit de dollar los te koppelen van goud.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]