Edinburgh City FC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edinburgh City
Opgericht 1928
Stadion Ainslie Park
Capaciteit 3.534
Voorzitter Vlag van Schotland Jim Brown
Trainer Vlag van Ierland Alain Maibury
Competitie Scottish League One
Thuis
Uit
Geldig voor 2022/23
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Edinburgh City is een semi-professionele voetbalclub uit de Schotse hoofdstad Edinburgh en speelt in de Scottish League Two.

De club werd in 1928 opgericht en was een equivalent van de Glasgowse club Queen's Park FC, dat altijd een amateurclub is gebleven, en sloot zich als amateurclub aan bij de Football League in 1931. De club speelde 8 seizoenen in de 2de klasse maar kon daar nooit potten breken. In 1949 had de club financiële problemen en behield enkel nog een jeugdafdeling, in 1955 verdween de club.

In 1966 werd de Postal United Football Club opgericht dat in 1986 de naam Edinburgh City aannam ter nagedachtenis van de oude club. De club is een toonaangevende club op zijn niveau en veranderde al vaak van stadion maar heeft nu zijn vaste thuishaven in het Meadowbank Stadium en heeft ook een aantal supporters van de oude club Meadowbank Thistle dat hervormd werd tot Livingston FC en verhuisde uit Edinburgh.

Sinds de verhuis naar Meadowbank kwalificeerde de club zich al 5 keer voor de Scottish Cup. In 2002 deed de club een aanvraag om toegelaten te worden tot de Football League nadat er een plaats vrijkwam voor het ter ziele gegane Airdrieonians FC (2002) maar het was Gretna FC dat de vrijgekomen plaats kreeg.

Op 14 mei 2016 werd het grootste succes uit de clubhistorie behaald, door de promotie/degradatiewedstrijden te winnen van East Stirlingshire (1-1 en 0-1) en daarmee promotie af te dwingen naar de Scottish League Two. In de eerste ronde van de nacompetitie had de club al afgerekend met Cove Rangers: 0-3 en 1-1.

In 2022 gelukte het de club opnieuw een niveau hoger te gaan spelen. Via de promotie-playoffs werd een 4e plaats omgezet in promotie nar de League One.

De club haar grootste verlies tot nu toe, is het 13-2 verlies tegen East Fife FC.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]