Edmund Burke Stichting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Edmund Burke Stichting (EBS) biedt een platform voor het conservatisme in Nederland. Ze is vernoemd naar de conservatieve filosoof en politicus Edmund Burke, die algemeen wordt beschouwd als de grondlegger van het conservatisme als filosofische stroming.

De stichting werd eind 2000 opgericht, door onder andere de Leidse rechtsfilosoof prof. dr. Andreas Kinneging, Joshua Livestro en Bart Jan Spruyt.

De stichting had tussen oktober 2002 en december 2005 een kantoor in Den Haag en meerdere fulltime medewerkers in dienst, onder wie Bart Jan Spruyt als directeur. In september 2005 kondigde het bestuur van de Burke Stichting een "reorganisatie" aan, als gevolg waarvan het kantoor per 1 januari 2006 werd gesloten en de medewerkers vertrokken. Sinds die datum concentreert de Stichting zich weer op haar oorspronkelijke kernmissie van het uitdragen van het conservatisme als filosofie, met name door middel van een studentenprogramma. Het doel van de Burke Stichting is om een "aristocratie binnen de democratie" te stichten, een nieuwe elite die wordt ingewijd in de klassieke bronnen van de Grieks-Romeinse oudheid en de Joods-christelijke ethiek.

In november 2004 suggereerde een tv-uitzending van NOVA dat toenmalig directeur Spruyt van plan was om met Geert Wilders een nieuwe, conservatieve politieke partij op te richten. Enkele leden van de Raad van Aanbeveling, een adviserend orgaan zonder formele bevoegdheden, afkomstig uit het CDA en VVD, stapten op omdat ze geen associaties wilden hebben met Wilders. Zowel Spruyt als het bestuur van de Burke Stichting verklaarde overigens dat de NOVA-uitzending misleidend was en dat de EBS nooit betrokken zou worden bij partijpolitieke activiteiten. De statuten van de Burke Stichting verbieden het aan de Stichting om zich met partijpolitiek in te laten. Oud-directeur Bart Jan Spruyt maakte op 2 januari 2006 bekend dat hij fulltime in dienst is getreden van Groep Wilders, de partij die hij op 17 augustus van dat jaar alweer verliet. PVV-Kamerlid Joram van Klaveren was voor zijn kamerlidmaatschap van 2010 een regelmatig bezoeker van lezingen van de stichting en schreef verschillende artikelen voor de liberaal-conservatieve websites Het Vrije Volk en de Dagelijkse Standaard.

Tijdens de denktank-fase bekenden de conservatieven van de Burke Stichting zich voor een positie die centraal had staan een herstel van waarden en fatsoen, voor het belang van familie, gezin en verenigingen, voor opvoeding en onderwijs in de Great Books-traditie, en voor een slanke overheid die haar kerntaken nakomt — met name op gebied van defensie en binnenlandse veiligheid. De conservatieven hebben sympathie laten blijken voor law & order, beperking van de immigratie, en scepsis over de EU. Op sociaal-economisch gebied waren de EBS-conservatieven voorstander van een lage vlaktaks, het beëindigen van de vele staatssubsidies, vrijhandel, en het hervormen van de verzorgingsstaat.

De Burke Stichting heeft een actief programma voor studenten en aio's, met conferenties, zomerscholen en masterclasses, in een poging een conservatieve "elite" te vormen die over tien jaar toonaangevend kan zijn op alle onderdelen van het maatschappelijk debat.

Financiering[bewerken]

Conform haar beginselen zegde de EBS geen subsidie aan te nemen van de overheid. De EBS verschafte geen openheid over waar zij wel haar geld vandaan haalt, op de website werd slechts gesproken over 'enkele grote donoren'. Volgens een artikel van 31 januari 2004 in het weekblad Vrij Nederland werd de EBS rechtstreeks en indirect gefinancierd door conservatieve Amerikaanse stichtingen en rechtse miljonairs. In de Groene Amsterdammer van 14 oktober 2005 klapte een oud-bestuurslid van de Burke Stichting uit de school. Hij beweerde dat de stichting in 2000 is opgezet met startsubsidies van de gebroeders Baan. De Groene beweerde verder dat onder andere softwareproducent Microsoft en farmaciereus Pfizer op dat moment de belangrijkste financiers waren van de stichting. Pfizer hechtte veel belang aan het aangewakkerde debat over de liberalisering van de zorgmarkt. Microsoft gaat met dit soort denktanks in zee omdat ze een ferm standpunt hebben over intellectueel eigendom. Met de door Spruyt openlijk geuite sympathie voor Wilders kelderde de sympathie van de multinationale financiers voor de stichting.[1]

Externe link[bewerken]