Edmund Campion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Edmund Campion

Edmund Campion (25 januari 1540, Londen - 1 december 1581, Tyburn) was een Engelse jezuïet en martelaar. Hij is een rooms-katholieke heilige.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Edmund Campion ontving zijn opleiding in Oxford. Hij was bij allen geliefd om zijn intelligentie, schoonheid en geestkracht, ook bij koningin Elisabeth I. Zoals velen in die tijd ging ook hij over tot de nieuwe ritus van de Anglicaanse Kerk, een keuze waar hij later spijt van kreeg. Hij maakte een pelgrimstocht naar Rome, waar hij in 1573 toetrad tot de Sociëteit van Jezus. Zijn keuze voor het rooms-katholieke geloof werd hem in Engeland als verraad aangerekend, waarvoor hij in 1581 ter dood veroordeeld werd.

Verering[bewerken | brontekst bewerken]

Campion werd in 1886 zalig verklaard door paus Leo XIII. Zijn heiligverklaring door paus Paulus VI volgde in 1970. Zijn kerkelijke feestdag is 1 december. Relieken van Campion bevinden zich in Rome, Praag, Londen, Oxford, Stonyhurst en Roehampton. Campion Hall, het college van de jezuïeten, dat onderdeel uitmaakt van de universiteit van Oxford, is naar hem genoemd.

Zie de categorie Edmundus Campion van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.