Edouard Agneessens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edouard Agneessens
De vrouw met de handschoen
Persoonsgegevens
Geboren Brussel, 1842
Overleden Ukkel, 1885
Geboorteland België
Beroep(en) Kunstschilder
Signatuur Signatuur
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Realisme
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
In het theater (1880) in het Museum voor Schone Kunsten (Doornik)

Edouard Agneessens (Brussel, 1842 - Ukkel, 1885) was een Belgisch realistisch kunstschilder.

Hij studeerde aan de Brusselse Academie in de periodes 1856-1865 en 1869-1870, waar hij lessen volgde van onder meer François-Joseph Navez, en was een leerling uit het vrije atelier van Jean-François Portaels.

Agneessens schilderde onder meer een groot aantal portretten, genrescenes, figuren en stillevens. Hij behoorde tot een groep Belgische schilders die zich na het midden van de 19e eeuw begon af te keren van de sterk overheersende stijl van de academische kunst. Zelf combineerde Agneessens het academisme met impressionistische elementen door zijn gebruik van een vrije schilderwijze. Zijn spontane schilderstijl wordt gekenmerkt door flink doordachte, maar eerder eenvoudige, ongekunstelde composities. Deze vertonen een veelal warme en harmonische kleurgeving met een delicaat zilvergrijs en roze tinten en een afwisseling van dikke en transparante verflagen.

Agneessens genoot ook bekendheid buiten België, onder meer in Rusland, waar hij in 1870 en 1871 verbleef en een groot aantal portretten van vooraanstaande personen vervaardigde. Vanaf 1875 kreeg Agneessens last van een psychische stoornis en in 1880 stopte hij met schilderen. Zijn psychisch stoornis leidde tot zijn vroegtijdige dood in 1885.

Musea[bewerken | bron bewerken]

  • Antwerpen, Brussel, Doornik, Elsene en Luik.

Bronnen[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie Edouard Agneessens van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.