Edu Nandlal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Radjindernath 'Edu' Nandlal (Paramaribo, 1963) is een Nederlands voormalig voetballer van Surinaamse afkomst. Als voetballer kwam Nandlal uit voor onder meer FC Utrecht, FC Emmen en Vitesse.

Nandlal werd geboren als zoon van een plantage-eigenaar. Hij groeide op in een weeshuis in Paramaribo en blonk uit in allerlei sporten. Zijn atletisch vermogen bood hem enige afleiding, omdat hij met zijn Hindoestaanse achtergrond op de kostschool in Paramaribo het Nederlands niet snel genoeg machtig werd. In 1980 kwam hij als zeventienjarige naar Nederland waar hij in Utrecht bij een oudere broer ging wonen. Eenmaal in Nederland haalde hij zijn taalachterstand in en groeide hij uit tot een redelijk succesvolle profvoetballer.

SLM ramp[bewerken]

Nandlal mocht op 7 juni 1989 wegens veel afzeggingen mee met het Kleurrijk Elftal, om in Suriname enkele vriendschappelijke wedstrijden af te werken. De reis liep echter uit op een tragedie, het toestel stortte neer bij een mislukte landing nabij Zanderij in Suriname en van de 187 mensen aan boord overleefden slechts 11, waaronder Nandlal. Hij raakte ernstig gewond en hield aan de SLM-ramp een gedeeltelijke dwarslaesie over.[1]

Aanvankelijk werd gedacht dat Nandlal nooit meer zou kunnen lopen, maar het is hem uiteindelijk alsnog gelukt. Desalniettemin heeft hij een ernstige motorische stoornis overgehouden aan de ramp.

Leven na de ramp[bewerken]

Edu Nandlal was raadslid voor Leefbaar Utrecht en heeft zijn eigen schoonmaakbedrijf. Hij woont samen met zijn twee dochters in Utrecht. In december 2011 kwam hij in het nieuws omdat hij op kerstavond door agenten werd aangezien als een inbreker en zou zijn mishandeld.[2]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]