Eduard Fortunatus van Baden-Baden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eduard Fortunatus
1565-1600
Eduard Fortunat von Baden.jpg
Markgraaf van Baden-Baden
Periode 1588-1596
Voorganger Filips II
Opvolger Ernst Frederik
Markgraaf van Baden-Rodemachern
Periode 1575- 1596
Voorganger Christoffel II
Vader Christoffel II van Baden-Rodemachern
Moeder Cecilia van Zweden

Eduard Fortunatus (Londen, 17 september 1565 - Kastellaun, 18 juni 1600) was een zoon van markgraaf Christoffel II van Baden-Rodemachern en Cecilia van Zweden. Eduard werd zo goed als een eigen kind beschouwd door koningin Elisabeth I van Engeland, die ook zijn doopmeter was.

Toen hij markgraaf van Baden-Baden werd, in opvolging van zijn neef Filips II bezweek het markgraafschap reeds onder de schulden, maar de levensstijl van Eduard verergerde de toestand nog zodanig dat overwogen werd om het markgraafschap te verpachten aan de Fuggers of gewoonweg te verkopen. In 1594 poogde Eduard Fortunatus om door valsemunterij en alchemie zijn schuldenlast te verlichten.

Door de penibele financiële situatie zag Ernst Frederik de kans schoon om het markgraafschap Baden-Baden in 1596 te bezetten en moest Eduard vluchten. Een poging van Eduard Fortunatus om Ernst Frederik te laten vergiftigen mislukte. Eduard trad nog in de Nederlanden en in Polen in krijgsdienst .

Eduard Fortunatus huwde in 1591 in Brussel met Maria van Eicken (-1636), dochter van Joost van Eicken, gouverneur van Breda, en werd vader van: