Edward Charles Stuart Baker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edward Charles Stuart Baker
Edward Charles Stuart Baker
Volledige naam Edward Charles Stuart Baker
Geboren 1864
Overleden 16 april 1944
Geboorteland Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Bekend van Ornithologie
Standaardafkorting Baker, EC Stuart Baker
Portaal  Portaalicoon   Biologie
De Alcedo hercules, geschilderd door Baker.

Edward Charles Stuart Baker (1864 - 16 april 1944) was een Brits ornitholoog en politieagent.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Baker werd opgeleid aan het Trinity College in Stratford-upon-Avon. In 1883 trad hij in zijn vaders voetstappen als politieagent bij het Indiase politiekorps. Hij bracht het grootste deel van zijn carrière in India door als inspecteur-generaal. In 1911 keerde hij terug naar Engeland, alwaar hij voor het korps Port of London Police werkte tot aan zijn pensionering in 1925. Voor zijn diensten tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij benoemd tot Officier in de Orde van het Britse Rijk (OBE).[1] Na zijn pensionering werd hij benoemd tot burgemeester van Croydon.

Baker was een enthousiast jager op groot wild. Hij verloor zijn linkerarm na een aanval van een panter (in Silchar), werd door een gaur in de lucht geslingerd en werd vertrapt door een Indische neushoorn tijdens zijn verschillende expedities.[2]

Ornithologie[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn vrije tijd studeerde Baker ornithologie en verzamelde hij Indiase vogels. Hij schreef enkele boeken, waaronder The Indian Ducks and their Allies (1908), Game Birds of India, Burmah and Ceylon (1921), Fauna of British India: Birds (1922), Mishni the Man-eater (1928), The Nidification of the Birds of the Indian Empire (1932) en Cuckoo Problems (1942). Hij maakte een uitgebreide verzameling van bijna 50.000 Indische vogeleieren, waarvan hij een deel schonk aan het Natural History Museum, waar hij veel tijd doorbracht tijdens zijn studies over zijn eiercollectie. Zijn zevendelige serie over de fauna van Brits-Indië werd het standaardnaslagwerk voor dit onderwerp. Een deel van zijn collectie, 152 exemplaren, werd verkocht aan het privémuseum van Tsaar Ferdinand I van Bulgarije.

De zangvogel roodkopmeestimalia (Yuhina bakeri) werd naar hem vernoemd.