Edward Gailliard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edward Gailliard
Algemene informatie
Land België
Geboortedatum 4 juli 1841
Geboorteplaats Brugge
Overlijdensdatum 9 juli 1922
Overlijdensplaats Brugge
Werk
Beroep historicus, archivaris, uitgever, taalkundige, boekhandelaar
Werkgever(s) Rijksarchief te Brugge
Werkplaats Brugge
Studie
School/universiteit Sint-Lodewijkscollege, Klein Seminarie Roeselare
Leerling van Guido Gezelle
Familie
Vader Jan-Jacob Gailliard
Persoonlijk
Talen Nederlands
Moedertaal Nederlands
Schrijftaal Nederlands
Diversen
Lid van Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Edouard Louis (Edward) Gailliard (Brugge, 4 juli 1841 - aldaar, 9 juli 1922) was een Belgisch boekhandelaar-uitgever, archivaris, historicus en taalkundige.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Gailliard was samen met Hugo Verriest een leerling van Guido Gezelle. Toen zijn vader Jan-Jacob Gailliard door ziekte gekweld zijn drukkers- en boekbindersbedrijf in Brugge niet meer kon verderzetten, nam Edward Gaillaird het in 1861 over. Zijn wens om verder te studeren moest hij daardoor opbergen. Gailliard verzorgde onder meer het drukwerk van La Flandre en De Halletoren. Ook de historische belangstelling van zijn vader zou hij navolgen. Toen hij op zoek ging naar meer financiële zekerheid, begon hij daarom in december 1884 aan een carrière in het Rijksarchief. Hij trad hiermee in het spoor van zijn 'kozijn' (neef) Arthur Gaillard. Van 1884 tot 1896 was hij hulparchivaris in het Rijksarchief te Brugge, waar hij zich vooral bezighield met het beschrijven van charters. Toen het nieuwe Rijksarchief te Antwerpen eindelijk klaarkwam, werd hij er conservator vanaf 19 mei 1896, wat hij zou blijven tot aan zijn pensionering in 1905.

In 1873 was Gailliard bestuurslid van het Oudheidkundig Genootschap van Brugge geworden. Van 8 juli 1886 - dus vanaf de oprichting - tot aan zijn overlijden was de archivaris werkend lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde. Hierbinnen was hij secretaris van de Bestendige Commissie van Middelnederlandsche Letterkunde. In 1896 vervulde hij de voorzitterstaken van de Academie, van 1904 tot 1922 was hij vast secretaris. Zijn interesse uitte zich dan ook in zijn verschillende publicaties.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hij verzorgde in 1879 en 1882 twee bijkomende delen op de zevendelige Inventaire des Archives de la Ville de Bruges, Première section: Inventaire des chartes. Première série: treizième au seizième siècle van Louis Gilliodts-Van Severen, met verschillende indices en vooral een Glossaire flamand.
  • In de schoot van de Academie gaf hij later ook nog De Keure van Hazebroek van 1336, met aanteekeningen en glossarium (vijf delen, Gent, 1894-1905) uit.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • K. DE FLOU, "Edward Gailliard", Jaarboek der Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde, 1924, 50-61.
  • E. HOUTMAN, "Camera obscura: een kleine geschiedenis van een archiefdienst. Het personeel van het Antwerps Rijksarchief 1896-1918", in: G. MARÉCHAL red., "Een kompas met vele streken". Studies over Antwerpen, scheepvaart en archivistiek aangeboden aan dr. Gustaaf Asaert ter gelegenheid van zijn 65ste verjaardag (Archiefkunde. Verhandelingen aansluitend bij Bibliotheek- & Archiefgids 5), Antwerpen, 1994, 91-99.
  • W. ROMBAUTS, "Gailliard Edward Louis", Nationaal Biografisch Woordenboek, XI, Brussel, 1985, 237-242.
  • Jan VAN DER HOEVEN, Edward Gailliard, in: Lexicon van West-Vlaamse schrijvers, Deel 3, Torhout, 1986.
  • VAN DEN ABEELE, A., Drukkers en uitgevers in Brugge. 1800-1914. andriesvandenabeele.net. Gearchiveerd op 4 maart 2016. s.d.
  • L. VANDEWEYER, "Edward Gailliard", Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging, Tielt, 1998, 1128-1129.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Meer over de correspondentie tussen Gezelle en Gailliard is terug te vinden op www.gezelle.be.

Zie de categorie Edward Gailliard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.