Edward Prescott

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nobelprijsmedaille  Edward Christian Prescott
26 december 1940 – heden
Edward Prescott
Geboorteland Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Geboorteplaats Glens Falls
Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie
In 2004
Reden Voor zijn bijdrage aan de dynamische macro-economie.
Samen met Finn Kydland
Voorgangers Robert Engle
Clive Granger
Opvolgers Robert Aumann
Thomas Schelling

Edward Christian Prescott (Glens Falls, 26 december 1940) is een Amerikaans econoom. Hij won in 2004 samen met Finn Kydland de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie voor zijn bijdrage aan de dynamische macro-economie.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jonge jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Prescott werd geboren als de zoon van Mathilde Helwig Prescott en William Clyde Prescott. In 1962 ontving hij een Bachelor in wiskunde van het Swarthmore College, waar hij lid was van het Delta Upsilon-genootschap. In 1963 haalde hij aan de Case Western Reserve University een master, en in 1967 aan de Carnegie Mellon University een Ph.D..

Academische carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1966 tot 1971 gaf Prescott les aan de Universiteit van Pennsylvania. Daarna keerde hij terug naar Carnegie Mellon, waar hij tot 1980 werkzaam was. Van 1980 tot 2003 werkte hij aan de Universiteit van Minnesota.

In 1978 was Prescott gastdocent aan de Universiteit van Chicago, waar hij de titel Ford Foundation Research Professor kreeg. Het jaar erop bezocht hij de Northwestern-universiteit, waar hij tot 1982 regelmatig gastdocent was.[1][2] Sinds 2003 geeft hij les aan de Arizona State University. In 2004 bezat hij de Maxwell en Mary Pellish-stoel in Economie aan de Universiteit van Californië – Santa Barbara.

Momenteel werkt Prescott eveneens als econoom bij de Federal Reserve Bank of Minneapolis en als professor aan de W.P. Carey School of Business van de Arizona State University. Hij is een belangrijk figuur in de macro-economie.

Polititieke activiteit[bewerken | brontekst bewerken]

Prescott ondertekende een kritische verklaring tegen het economische plan (de American Recovery and Reinvestment Act of 2009) van de in november 2008 verkozen Amerikaanse president Barack Obama. Deze verklaring was een initiatief van het Cato Institute en werd in januari 2009 gepubliceerd in onder meer The New York Times.[3][4]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Edward C. Prescott van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.