Edward Snowden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Edward Snowden
Edward Snowden-2.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Edward Joseph Snowden
Geboren Elizabeth City, 21 juni 1983
Nationaliteit Amerikaans
Bekend van klokkenluiden

Edward Joseph Snowden (Elizabeth City, 21 juni 1983) is een voormalig medewerker van de CIA, die daarna als systeembeheerder via het bedrijf Booz Allen Hamilton voor de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA werkte. Snowden lekte in juni 2013 informatie over een reeks van spionageactiviteiten door het NSA op internet, die door de kranten The Washington Post en The Guardian werd gepubliceerd.

Het ging hierbij onder meer om een powerpoint-presentatie waarin werd uitgelegd hoe de NSA wereldwijd online communicatie in de gaten houdt door middel van het programma PRISM.[1] Later kwamen ook documenten over het programma XKeyscore en een reeks andere spionageactiviteiten van de NSA naar buiten, waaronder het programma Bullrun dat beveiligde internetcommunicatie kan ontcijferen. Op 14 juni 2013 werd op last van het FBI een arrestatiebevel wegens spionage tegen de klokkenluider uitgevaardigd.

Asiel[bewerken]

Op het moment van zijn eerste onthullingen verbleef Snowden in een hotel in Hongkong.[2][3] Toen hij daar gearresteerd dreigde te worden op verzoek van de VS, nam hij op 23 juni een vlucht naar Moskou.[4] Later die dag zou blijken dat hij ondertussen politiek asiel had aangevraagd in Ecuador, zo bevestigde de Ecuadoraanse minister van buitenlandse zaken.[5] Ook Julian Assange, de man achter WikiLeaks, vroeg eerder asiel aan in Ecuador aangezien dat land geen uitleveringsakkoord heeft met de Verenigde Staten betreffende politieke misdrijven.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft meegedeeld dat de onthullingen over spionageprogramma's van de VS zullen doorgaan, ongeacht wat er met Snowden gebeurt. Snowden heeft versleutelde kopieën van de documenten gemaakt, die reeds zijn verspreid.

Landen die Snowden eventueel asiel wilden verlenen waren Nicaragua, Venezuela en Bolivia. Op 9 juli 2013 accepteerde Snowden het aanbod voor asiel door Venezuela; hij verbleef op dat moment in de luchthaven Sjeremetjevo in Moskou, in de neutrale transit-zone. Mede doordat de Verenigde Staten zijn paspoort introkken per 22 juni werd een vlucht naar Zuid-Amerika problematisch. Op 12 juli 2013 organiseerde Snowden een bijeenkomst waarvoor hij bepaalde personen uitnodigde die voor diverse mensenrechtenorganisaties werken. Tijdens deze bijeenkomst maakte hij bekend dat hij tijdelijk asiel in Rusland had aangevraagd. Het verzoek werd behandeld door de Russische migratiedienst.[6] Op 1 augustus 2013 werd Snowden tijdelijk politiek asiel van één jaar in Rusland verleend.[7] De Verenigde Staten reageerden teleurgesteld: Het besluit ondermijnt de jarenlange samenwerking tussen beide landen bij het handhaven van wetten aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Werkwijze[bewerken]

Snowden had zo'n 20 tot 25 medewerkers van het NSA-kantoor overgehaald om hun wachtwoord met hem te delen. Zo verkreeg hij toegang tot tienduizenden documenten over programma's en andere spionagepraktijken. Nadat hij een goede uitvalsbasis had, lekte hij bepaalde documenten, die zo over de hele wereld verspreid werden.[8][9] Snowden zou tijdens zijn werkzaamheden tussen de vijftig- en tweehonderdduizend geclassificeerde documenten hebben gekopieerd.[10]

Onthullingen[bewerken]

Nederland[bewerken]

Met betrekking tot Nederland zijn op basis van door Snowden ontvreemde documenten onder andere de volgende zaken onthuld:

Uit een geheim NSA-document, dat via Snowden op 30 november 2013 door NRC werd onthuld, bleek dat de AIVD inbreekt op servers van internetfora en daarbij de gegevens van alle deelnemers onderschept, ongeacht of zij verdacht zijn of niet. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om fora van jihadisten en is het hacken daarom gerechtvaardigd.[11] In een rapport van 4 september 2014 kwam toezichthouder CTIVD tot de conclusie dat het verzamelen van deze internetfora tot de taken van de dienst behoort, maar was in 5 gevallen de motivering onvoldoende en was het in 4 gevallen buitenproportioneel en daarmee onrechtmatig.[12]

De MIVD bleek eind 2012 via de NSO 1,8 miljoen metadata te hebben verzameld "in het kader van terrorismebestrijding en militaire operaties in het buitenland" en deze te hebben gedeeld met de Verenigde Staten.[13] Het getal van 1,8 miljoen was in oktober 2013, in het kader van de Snowden-onthullingen, naar voren gekomen uit een grafiek, waarvan de media aanvankelijk berichtten dat die betrekking had op Nederlandse telefoongesprekken die door de Amerikaanse NSA zouden zijn onderschept. Ook minister van Binnenlandse Zaken Plasterk verkeerde in die veronderstelling, maar moest daar in februari 2014 noodgedwongen publiekelijk op terugkomen.[14]

In een interview met De Volkskrant en Nieuwsuur van 21 januari 2015 noemde voormalig NSA-medewerker Edward Snowden de Nederlandse inlichtingendiensten ondergeschikten en "schoothondjes" van de Amerikanen,[15] iets dat door AIVD-baas Bertholee "bullshit" genoemd werd[16] en ook door een inlichtingenexpert als overdreven werd aangemerkt.[17]

Prijzen en nominaties[bewerken]

Zie ook[bewerken]