Edward Thorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Edward Oakley Thorp (geb. 14 augustus 1932, Chicago) is een Amerikaanse wiskundige. Thorp studeerde tot aan 1958 aan de Universiteit van Californië en sloot zijn studie af met het proefschrift "Compact Linear Operators in Normed Space". In 1962 publiceert hij "Beat the Dealer" waarin hij het kaarten tellen als een succesvolle strategie voor Blackjack beschrijft. Voor de eerste keer werd hier een wiskundig concept ontwikkeld, hetgeen de spelers daadwerkelijk een voordeel bood ten opzichte van Casino.

In 1966 publiceerde hij de tweede uitgave van "Beat the Dealer" hetgeen de populariteit van de originele versie nog eens vergrootte. De reden hiervoor was een bruikbaardere en gemakkelijk toepasbare techniek.

In 1958 ontving Thorp zijn Ph. D. aan de Universiteit van Californië, Los Angeles waarna hij werkzaam was van 1965 tot 1977 als wiskundeprofessor. Van 1977 tot 1982 was hij professor in wiskunde en financiën aan de universiteit van Irvine, Californië. Later probeerde hij zijn kennis op de beurs toe te passen.

Tegenwoordig (2005) is hij president van „Edward O. Thorp & Associates”; een succesvol Hedge Fonds in Newport Beach. Edward O. Thorp is is getrouwd met Vivian.

Bibliografie[bewerken]

  • "Beat the dealer. A Winning Strategy for the Game of Twenty-One", Vintage Books, New York, 1989, ISBN 0-394-70310-3 • "Compact Linear Operators in Normed Spaces"

Externe links[bewerken]