Naar inhoud springen

Edwin Austin Abbey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Edwin Austin Abbey, portret door John Singer Sargent.

Edwin Austin Abbey (Philadelphia, 1 april 1852Londen, 1 augustus 1911) was een Amerikaans kunstschilder en illustrator, vooral bekend om zijn schilderwerken en muurschilderingen over victoriaanse en shakespeariaanse onderwerpen.

Leven en werk

[bewerken | brontekst bewerken]

Abbey studeerde aan de Pennsylvania Academy of the Fine Arts en begon al op jonge leeftijd te werken als illustrator, onder meer voor tijdschriften als Harper's Weekly en Scribner's Magazine.

Medaillon ‘Science’

Nadat Abbey in 1876 op een grote tentoonstelling in Philadelphia kennismaakte met het werk van Europese kunstschilders als Frederic Leighton en George Frederick Watts vertrok hij in 1878 naar Engeland, waar hij sterk beïnvloed werd door de prerafaëlieten. Hij raakte bevriend met Francis Davis Millet en John Singer Sargent.

In 1898 werd Abbey verkozen tot lid van de Royal Academy of Arts. In 1902 werd hij aangezocht als officieel schilder van de kroning van Eduard VII van het Verenigd Koninkrijk, waarvan het resultaat thans nog steeds te zien is in de centrale hal van Buckingham Palace. In 1907 zag hij er vanaf geridderd te worden omdat hij dan zijn Amerikaanse staatsburgerschap zou moeten opgeven.

Abbey werd uiteindelijk het meest bekend met zijn enorme muurschilderingen voor de Boston Public Library, genaamd The Quest of the Holy Grail. Hij maakte deze in de jaren 1890 in zijn Londense atelier en liet de friezen steeds verschepen naar Amerika. Later, in 1908-1909, werkte hij ook nog aan een reeks muurschilderingen voor de Pennsylvania State Capitol, waaronder de allegorische medaillons Science, Art, Justice en Religion. In deze periode werk hij echter ziek en uiteindelijk zou John Singer Sargent zijn schildering "Reading of the Declaration of Independence Mural" voltooien.

Abbey overleed aan kanker, in 1911, op 59-jarige leeftijd.

  • Nancy Mendes. "Edwin Austin Abbey: A Capital Artist." Pennsylvania Heritage magazine 32, nr. 3, 2006.
[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Edwin Austin Abbey van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.