Edwin H. Colbert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Edwin H. Colbert
Edwin H. Colbert
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 28 september 1905
Geboorteplaats Clarinda (Iowa)
Overlijdensdatum 15 november 2001
Overlijdensplaats Flagstaff (Arizona)
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Wetenschappelijk werk
Vakgebied paleontologie
Alma mater University of Nebraska, Columbia University (Ph.D., 1935)
Belangrijke prijzen Daniel Giraud Elliot Medal (1935), Romer-Simpson Medal (1989), Hayden Memorial Geological Award (1997)

Edwin Harris 'Ned' Colbert (Clarinda, 28 september 1905 - Flagstaff, 15 november 2001)[1][2] was een vooraanstaande Amerikaanse paleontoloog van gewervelde dieren en een productief onderzoeker en auteur.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Colbert groeide hij op in Maryville en studeerde af aan de Maryville High School. Zijn vader was George H. Colbert, hoofd van de afdeling wiskunde aan de Northwest Missouri State University en sinds de oprichting in 1906 werkzaam aan de universiteit.

Hij behaalde zijn Bachelor of Arts aan de University of Nebraska, daarna zijn Master en Ph.D. aan de Columbia University, en sloot af in 1935. Hij trouwde in 1933 met Margaret Matthew, dochter van de eminente paleontoloog William Diller Matthew. Ze werd een bekende kunstenares, illustratrice en beeldhouwer die gespecialiseerd was in het visualiseren van uitgestorven soorten. Het echtpaar kreeg samen vijf zonen. Het jonge gezin verhuisde in 1937 naar Leonia, New Jersey en woonde daar tientallen jaren.

Onder de functies die Colbert bekleedde, was hij 40 jaar lang conservator van de paleontologie van de gewervelde dieren bij het American Museum of Natural History en emeritus hoogleraar in de paleontologie van de gewervelde dieren aan de Columbia University. Hij was een beschermeling van Henry Fairfield Osborn en een vooraanstaande autoriteit op het gebied van Dinosauria.

Voor zijn werk Siwalik Mammals in het American Museum of Natural History ontving Colbert in 1935 de Daniel Giraud Elliot-medaille van de National Academy of Sciences. Hij beschreef tientallen nieuwe taxa en schreef grote systematische reviews, waaronder de ontdekking van meer dan een dozijn complete skeletten van de primitieve kleine dinosaurus Coelophysis uit het Trias in Ghost Ranch, New Mexico in 1947 (een van de grootste concentraties dinosaurusafzettingen ooit geregistreerd), publicatie van hun beschrijving en een overzicht van de fylogenie van Ceratopia.

In 1959 leidde hij een expeditie naar het Geopark van Paleorrota (Brazilië) in Llewellyn Ivor Price.

Zijn veldwerk op Antarctica in 1969 hielp de acceptatie van continentale drift te verstevigen door zijn ontdekking van een 220 miljoen jaar oud fossiel van een Lystrosaurus. Zijn populariteit en zijn leerboeken over dinosauriërs, paleontologie en stratigrafie (met Marshall Kay) lieten een nieuwe generatie wetenschappers en amateurenthousiastelingen kennismaken met het onderwerp. Hij ontving talrijke prijzen en onderscheidingen ter herdenking van zijn vele prestaties op het gebied van de wetenschap.

Hij werd curator van paleontologie van gewervelde dieren in het Museum van Noord-Arizona in Flagstaff, Arizona in 1970.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Edwin H. Colbert overleed in november 2001 op 96-jarige leeftijd.