Edwin van Northumbria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edwin van Northumbria
c. 584 - 632/633
Saint King Edwin of Northumbria.jpg
koning van Bernicia
koning van Deira
Periode c. 616 - 632/633
c. 616 - 632/633
Voorganger Aethelfrith
Opvolger Eanfrith
Osric

Edwin van Northumbria (ca. 584 – 12 oktober 632/633) was koning van Northumbria van ongeveer 616 tot zijn dood. Hij bekeerde zich tot het christendom en werd in 627 gedoopt. Nadat hij was gevallen in de slag bij Hatfield Chase werd hij beschouwd als heilige en martelaar.

Over Edwins bezigheden voor 625 is weinig bekend. Hij zou de stichter zijn geweest van de Schotse hoofdstad Edinburgh, die naar hem is genoemd.

Volgens de geschiedschrijver Beda kreeg Edwin interesse in het christendom dankzij een visioen dat hij had gezien aan het hof van Raedwald. In 626 liet hij zijn dochter Eanfled dopen. Een brief van paus Bonifatius V overtuigde hem verder en hij liet zichzelf, zijn familie en een aantal edelen dopen in York op 12 april, Paasdag van het jaar 627. Onder zijn invloed bekeerde ook Eorpwald van East Anglia zich.

Beda merkt op dat het land in die tijd zeer vredig was en dat Edwin een standaard voerde lijkend op die van de Romeinse keizers. Ook vermeldt hij dat Edwin het eiland Man veroverde, evenals Anglesey. De meeste Angelsaksische koningen uit zijn tijd erkenden hem als meerdere, en als zodanig wordt hij beschouwd als Bretwalda.