Eegah

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eegah
Eegah title.jpg
Tagline The Crazed Love of a Prehistoric Giant for a Ravishing Teenage Girl!
Regie Arch Hall Sr.
Producent Arch Hall Sr.
Scenario Arch Hall Sr.
Hoofdrollen Richard Kiel
Marilyn Manning
Arch Hall Jr.
Arch Hall Sr.
Muziek André Brummer
Montage Don Schneider
Cinematografie Vilis Lapenieks
Distributie Fairway International
Première 8 juni 1962
Speelduur 90 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $15.000
Opbrengst $3.274
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal:  Film

Eegah! (ook bekend als Eegah! The Name Written in Blood) is een Amerikaanse film uit 1962, met in de hoofdrollen Arch Hall Sr., Arch Hall Jr. en Richard Kiel. De film werd zowel geregisseerd, geproduceerd als geschreven door Arch Hall Sr. onder het pseudoniem "Nicholas Merriweather".

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Eegah is een kolossale prehistorische holbewoner die midden in de woestijn woont. Tot dusver is hij onontdekt gebleven door de moderne wereld. Op een dag rijdt de tiener Roxy Miller naar huis van een feestje. Onderweg komt ze Eegah tegen. Ze kan aan hem ontsnappen en vertelt haar vriend Tom Nelson en haar vader Robert Miller over wat ze heeft gezien. Haar vader besluit Eegah te gaan zoeken. Wanneer hij echter niet op de afgesproken tijd is teruggekeerd, gaan Tom en Roxy ook de woestijn in om hem te zoeken.

Roxy wordt al snel ontvoerd door Eegah en meegenomen naar zijn grot. Robert blijkt daar ook te zijn. Hij vertelt Roxy dat hij heeft geprobeerd te communiceren met Eegah.

Eegah lijkt een oogje te hebben op Roxy. Robert vertelt Roxy om te doen of ze hem ook leuk vindt uit angst dat Eegah hen beide zal doden als ze hem afwijst. Roxy doet wat haar gevraagd wordt, tot zij en Robert een kans zien om te ontsnappen. Woedend over het verlies van zijn geliefde gaat Eegah de twee achterna, en belandt in de stad. Daar vindt de laatste confrontatie plaats.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Kiel, Richard Richard Kiel Eegah
Manning, Marilyn Marilyn Manning Roxy Miller
Hall Jr., Arch Arch Hall Jr. Tom Nelson
Hall Sr., Arch Arch Hall Sr. Robert Miller
Davis, Bob Bob Davis George
Shane, Ron Ron Shane Detective

Achtergrond[bewerken]

Eegah was bedoeld als een horrorfilm, maar kwam op de meeste momenten meer over als een komedie. De film bevatte veel elementen uit een jaren 60 "Beach Party film"-film.

De film werd gebruikt in een aflevering het Filmfestival van Cannes. Daarnaast werd de film bespot in Mystery Science Theater 3000. De MST3K-versie van de film werd door Rhino Home Video uitgebracht op dvd.

De film staat vermeld in Michael Medveds boek The 50 Worst Films Ever Made.

Externe link[bewerken]