Eekwerd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eekwerd
Gehucht in Nederland Vlag van Nederland
Eekwerd (Groningen (provincie))
Eekwerd
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Loppersum Loppersum
Coördinaten 53° 19′ NB, 6° 48′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Eekwerd is een gehucht in de gemeente Loppersum in de provincie Groningen in Nederland. Het ligt even ten oosten van Wirdum. De wierde waarnaar het gehucht genoemd is, was minstens 3 tot 4 meter hoog. Hij is in 1893 bijna volledig afgegraven. Daarbij werd de boerderij die midden op de wierde stond verplaatst.

De naam Eekwerd betekent waarschijnlijk 'wierde begroeid met eiken'. De buurtschap bestond vroeger uit vijf edele heerden, waarvan dat Hooge heem of Equarder wierde (1540) de belangrijkste was. Ten oosten daarvan was nog een behuisde wierde te vinden, die in de zestiende eeuw als groene (onbebouwde) wierde werd betiteld. Deze huiswierde werd vermoedelijk Heemwerd genoemd. Eekwerd gaf ook zijn naam aan een zijleed en aan het Eekwerdermaar (Eekwerder Binnenmaar) en het Eekwerdermedermaar (Eekwerder Meedemaar).

De Eekwerdertil (1449: Ekawerdertil) was al in de vijftiende eeuw een belangrijke til (brug) over het Damsterdiep, die door drie waarmannen uit Eekwerd, Zeerijp en Eenum werd onderhouden. Hun uitgaven noteerden ze in het tyllboeck. Via deze brug hadden de dorpsbewoners van de kustdorpen toegang tot hun laag gelegen hooilanden aan het Schildmeer. Na het verval van de til bij de Popingeweg mochten ook de inwoners van 't Zandt er vanaf 1588 tegen betaling gebruik van maken. Bij de brug bevond zich verder een galg.

De kroniekschrijver Abel Eppens tho Equart werd in Eekwerd geboren. Hij heeft onder meer de edele heerd Bolhuis (aan de zuidkant van de wierde) bewoond. Van de herenboerderij Bolhuis resteren nog het koetshuis en de tuinmanswoning.

Beluister

(info)