Eelco Eerenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eelco Eerenberg
Plaats hier een zelfgemaakte foto
Algemene informatie
Geboren 11 april 1984
Geboorteplaats Hilversum
Functie wethouder van Utrecht
Sinds 19 december 2019
Partij D66
Titulatuur MSc
Politieke functies
2010-2014 lid gemeenteraad van Enschede
2014-2019 wethouder van Enschede
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Eelco Eerenberg (Hilversum, 11 april 1984) is een Nederlands bestuurder en politicus van D66. Sinds 19 december 2019 is hij wethouder van de gemeente Utrecht.

Opleiding en maatschappelijke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Eerenberg groeide op in Hilversum, waar hij het Gemeentelijk Gymnasium doorliep. In 2002 begon hij aan de Universiteit Twente in Enschede de studie Informatica. In 2006 rondde hij cum laude zijn Bachelor af. In 2010 voltooide hij aan dezelfde universiteit de Master Computer Science, eveneens cum laude.

Hij was bestuurder bij de studievereniging I.C.T.S.V. Inter-Actief en het overleg studieverenigingen. In 2006 werd hij politiek actief voor D66 in Enschede als fractievertegenwoordiger en duoraadslid.[1]

Na zijn afstuderen richtte Eerenberg zijn eigen bedrijf op, waarin hij webapplicaties en websites ontwikkelde. Vervolgens werkte hij vanaf 2011 tot 2014 als strategie-adviseur.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Na een periode als duoraadslid van 2006 tot 2010, zat Eerenberg vanaf 2010 als volwaardig raadslid in de gemeenteraad van Enschede namens D66. Hij was namens zijn fractie woordvoerder voor de onderwerpen Stadsdeelgewijswerken, Mobiliteit, Bestuur en Leefomgeving. Ook was hij voorzitter van de Stadsdeelcommissie Zuid en lid van de Stadsdeelcommissie Oost.

Nadat D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 de grootste partij werd in Enschede, werd Eerenberg naar voren geschoven als wethouder. In een college met BurgerBelangen, CDA, VVD en ChristenUnie was hij belast met de portefeuille Financiën, Onderwijs, Jeugdzorg, Duurzaamheid en Stadsdeel Centrum. Hij was tevens eerste locoburgemeester.

Tot twee keer toe was Eerenberg korte tijd waarnemend burgemeester van Enschede. Eerst nadat Peter den Oudsten als burgemeester vertrok, in 2014, en later na het vertrek van waarnemend burgemeester Fred de Graaf in 2015.[2] Eerenberg vervult vanuit zijn functie als wethouder ook diverse nevenfuncties.

In januari 2016 werd Eerenberg door Binnenlands Bestuur uitgeroepen tot Beste Jonge Lokale Bestuurder vanwege zijn 'heldere en transparante manier van communiceren en de snelheid waarmee hij geschilpunten uit een dossier haalt en partijen bij elkaar brengt.’[3][4]

Op 19 december 2019 werd Eerenberg geïnstalleerd als wethouder in de gemeente Utrecht. Zijn portefeuille bestaat uit Volksgezondheid, Jeugd & Jeugdzorg, Stationsgebied, Milieu & Emissieloos vervoer en Vastgoed. Daarnaast is hij wijkwethouder voor de wijk Leidsche Rijn.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]