Eelderwolde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eelderwolde
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
LocatieTynaarlo.png
Map NL - Tynaarlo - Eelderwolde.png
Situering
Gemeente Tynaarlo
Algemeen
Inwoners 2.010 (1 januari 2014), sterk groeiend.
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Eelderwolde is een dorp in de gemeente Tynaarlo in de Nederlandse provincie Drenthe. Het grenst aan de grotere plaatsen Eelde-Paterswolde en Groningen. Tot de gemeentelijke herindeling lag een deel van het dorp in de gemeente Haren, sindsdien vormt dit onderdeel van de gemeente Groningen.

Eelderwolde is gelegen op de noordelijke uitloper van de Rug van Tynaarlo, in een laagveenlandschap ten zuiden van de stad Groningen. Langs vrijwel de gehele doorgaande weg in het dorp (Groningerweg) staat bebouwing. In het dorp is onder andere een Chinees hotel/restaurant gevestigd, een Scandinavisch restaurant met blokhutten die verhuurd worden en twee basisscholen met kinderopvang. Het inwoneraantal is circa 270, de rest van de 2.010 inwoners wonen in de grote nieuwbouwwijk Ter Borch.

Eelderwolde grenst aan het Paterswoldsemeer, Hoornsemeer en de Hoornseplas waardoor er veel recreatiemogelijkheden zijn.

In de zomer van 2005 is begonnen met de aanleg van de nieuwbouwwijk Ter Borch. De wijk zal uiteindelijk plaats bieden aan 1250 huizen en is onderverdeeld in de deelwijken Tuinwijk, Waterwijk, Rietwijk en Groene Lint. Begin 2007 zijn de eerste woningen van de deelwijk Tuinwijk opgeleverd, deze is nu bijna afgerond. Momenteel is men bezig met de bouw van Rietwijk en Waterwijk, door de nieuwe vaarverbinding en sluis is het voor de meeste bewoners van Waterwijk mogelijk met hun bootje naar het Paterswoldsemeer te varen.

Geschiedenis[bewerken]

Rond 1850 was Eelderwolde een gehucht met maar 6 huizen en boerderijen. Eelderwolde was toen verbonden met Groningen en Eelde via de Hooiweg, tegenwoordig Madijk. In 1870 werden de nieuwe Groningerweg en Veenweg geopend, waardoor Eelderwolde een wegdorp werd, met in zijn kern een café (Café Welgelegen, nu een Chinees restaurant), een kruidenierswinkel, een bakker, een kwekerij en een smederij. De vroegere smederij is tegenwoordig een rijwielzaak, de bakkerswoning van bakker Van Ham bevindt zich nog grotendeels in zijn vroegere staat, en ook aan de kruidenierswoning is er sinds 1930 nog weinig veranderd. Vanaf 1896 liep de paardentramlijn van Groningen naar Eelde door het dorp. In 1921 werden de paarden door Ford-motortractie vervangen, en in 1929 volgde een heuse autobus. In 1938 hield deze tramwegmaatschappij op te bestaan, maar nog steeds is Eelderwolde door een buslijn verbonden met Eelde en het Groninger stadscentrum.

Bekende inwoners[bewerken]

Geboren[bewerken]

Woonachtig[bewerken]

Externe links[bewerken]

Beluister

(info)