Eemnesserweg 14 en Castanea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eemnesserweg 14
Eemnesserweg 14 (2013)
Locatie
Locatie Eemnesserweg 12-14, Baarn
Adres Eemnesserweg 12 en 14Bewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 13′ NB, 5° 17′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie woning
Start bouw ±1883
Bouwinfo
Architect Th. G. Schill en D.H. Haverkamp
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 511722
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De villa's Eemnesserweg 14 en 12 (Castanea) zijn twee identieke maar gespiegeld gebouwde villa's aan de Eemnesserweg in Baarn. Eemnesserweg 14 is een beschermd rijksmonument, door een aantal verbouwingen is Castanea op nummer 12 de status van rijksmonument kwijtgeraakt. De panden hebben in 2013 een kantoorfunctie.

De villa's waren oorspronkelijk met elkaar verbonden door een middendeel. De twee villa's zijn identiek maar gespiegeld van elkaar gebouwd. De panden werden tegelijk gebouwd met villa Liliane op de Wilhelminalaan 9 door dezelfde aannemer en onder toezicht van de architecten Th. G. Schill en D.H. Haverkamp.

Beide villa's hebben een ingang aan de zijkant met een paviljoen aan de voorzijde. Ook bij Liliane en de Villa Mariaheuvel op de Van Heutszlaan is dat het geval. Als sluitsteen zijn maskerkoppen (mascarons) aangebracht, waarvan slechts één vrouwengezicht. Zulke koppen zijn ook gebruikt bij de villa op Oranjestraat 10.

Eemnesserweg 14

Het dak is gedekt met zeldzame Oegstgeester of beverstaartpannen.

Castanea

Castanea staat op de hoek van de Veldstraat en de Eemnesserweg en is genoemd naar 'kastanje' (op de perceelscheiding is een kastanjeboom geplant. In dit pand was na 1955 een openbaare leeszaal gevestigd.

Castanea
op Eemnesserweg 12

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]