Een dans met draken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een dans met draken
Oorspronkelijke titel A Dance with Dragons
Auteur(s) George R.R. Martin
Vertaler Renée Vink
Reeks/serie Het lied van ijs en vuur
Genre High fantasy
Uitgever Luitingh-Sijthoff
Voorloper Een feestmaal voor kraaien
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Een dans met draken (oorspronkelijke titel: A Dance with Dragons) is het vijfde deel in de zevendelig fantasyserie Het lied van ijs en vuur, geschreven door de Amerikaanse schrijver George R.R. Martin. In maart 2011 kondigde uitgeverij Bantam Spectra aan dat het boek gepubliceerd zou worden op 12 juli 2011.[1] De Nederlandse vertaling wordt in 2 delen uitgegeven. Het eerste deel, Oude vetes, nieuwe strijd, is uitgekomen op 26 november 2011. Het tweede deel, Zwaarden tegen draken, verscheen in februari 2012.

Het manuscript van Een dans met draken bedroeg 1.500 pagina's en is het op één na langste deel in de serie tot dusver. Oorspronkelijk was de titel bedoeld voor het tweede deel in de serie, toen Martin de bedoeling had een trilogie te schrijven.

Begin 2006 publiceerde Martin enkele korte hoofdstukken van het boek op zijn website en op de Amerikaanse website Amazon.

Een dans met draken speelt zich net als de voorgaande delen af in de fictieve wereld Westeros, een soort van middeleeuws Europa waar de seizoenen soms wel tien jaar kunnen aanhouden. De serie volgt het verhaal van een strijd om de troon van Koningslanding, waar de IJzeren Troon staat.

Inhoud[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De Oorlog van de Vijf Koningen in Westeros lijkt voorbij. In het Noorden is de zelf aangestelde Koning Stannis Baratheon begonnen met het sluiten van vriendschappen tussen zijn volk en dat van de Noordelijke huizen, om een eventuele strijd om de IJzeren Troon te beslechten.

Ondertussen is er een gevecht losgebarsten op de IJzereilanden om de macht te grijpen na de dood van Balon Grauwvreugd. Omdat Balons enige overlevende zoon, Theon, nu een gevangene is van de Boltons, is hij door zijn oom Euron opgevolgd.

De dwerg Tyrion Lannister wordt valselijk veroordeeld tot de dood na de moord op zijn jonge neefje Joffrey. Hij is gevlucht naar Pentos, nadat hij zijn gehate vader Tywin heeft gedood. Hij reist vanuit Pentos naar Meereen, samen met een man die zichzelf Griff noemt en zijn zoon Jonge Griff. Tijdens deze reis komt Tyrion achter hun ware identiteit. Jonge Griff is de doodgewaande prins Aegon Targaryen, zoon van Rhaegar Targaryen. Griff blijkt Jon Connington te zijn, de beste vriend van wijlen prins Rhaegar Targaryen. Het doel van hun reis is dat Aegon zal trouwen met Daenerys. Onderweg overhaalt Tyrion hen echter nu al naar Westeros af te reizen met de Gouden Compagnie. Tyrion zelf wordt in een bordeel ontvoerd door Jorah Mormont, die hoopt terug in gratie te komen bij Daenerys door haar Tyrion te geven. Tyrion en Jorah worden echter tot slaaf gemaakt en komen in het kamp van Daenerys' vijandenterecht , de slavenmeesters van Yunkai.

In het verre oosten heeft Daenerys Targaryen de stad Meereen veroverd en maakt ze plannen voor de herovering van Westeros.

Point of View-personages[bewerken]

Een dans met draken heeft een totaal van 18 point of view-personages. In tegenstelling tot de vorige boeken zijn er veel meer minder belangrijke personages die nu een eigen verhaallijn krijgen.

 • Proloog: Varamyr Sixskins, een gedaanteverwisselaar en een van de overlevende Wildlingen ten noorden van de Muur
 • In het Noorden:
  • Jon Sneeuw, de 998ste Commandant van de Nachtwacht en bastaardzoon van Ned Stark.
  • Bran Stark, de rechtmatige erfgenaam van zijn overleden broer Robb Stark. Op zoek naar een oude kracht achter de Muur, dood gewaand door zijn eigen familie.
  • Davos Zeewaard, een voormalige smokkelaar, nu in dienst van Stannis Baratheon. Leerde recent lezen, op pad gestuurd om te onderhandelen met White Harbor.
  • Reek, de prins van Winterfel, de Overloper, een geest in Winterfel: Theon Grauwvreugd, dood gewaande zoon van de overleden Balon Grauwvreugd van de IJzereilanden, gevangene van Ramsay Bolton en momenteel[wanneer?] gemarteld, uitgehongerd en nauwelijks bij zinnen.
  • De eigenzinnige bruid, de buit van de koning, het offer: Asha Grauwvreugd, nicht van Koning Euron Grauwvreugd van de IJzereilanden, de IJzereilanden ontvlucht na de kroning van haar oom.
  • Melisandre, een schaduwbinder van Asshai en toegewijde priesteres van de god R'hllor, raadgeefster van Stannis Baratheon.
 • Op het oostelijke continent Essos:
  • Daenerys Targaryen, erfgenaam van de Targaryen-dynastie die meer dan 300 jaar over Westeros regeerde tot Robert's Rebellie. Zelfverklaarde Koningin van Westeros, momenteel[wanneer?] de stad Meereen regerend.
  • Tyrion Lannister, dwerg en oom van Koning Tommen van Westeros, een vluchteling beschuldigd van familie- en koningsmoord. Ontvluchtte de Zeven Koninkrijken.
  • De bediende van de koopman, de windzwervers, de versmade vrijer, de drakentemmer: Quentyn Martel, oudste zoon van Prins Doran Martel van Dorne. Op tocht naar het oosten op missie voor zijn vader.
  • De verdoolde ridder, de herboren griffioen: Jon Connington, voormalig Hand van de Koning onder Aerys II Targaryen en één van Prins Rhaegars beste vrienden. Verbannen en dood gewaand.
  • De Koninginnengarde, de afgedankte ridder, de koningsbreker, de Hand der Koningin: Barristan Selmy, voormalige commandant van Robert Baratheon's Koningsgarde. Eerste ridder van Koningin Daenerys' Koninginnengarde.
  • De ijzeren vrijer: Victarion Grauwvreugd: kapitein van de IJzeren Vloot, op queeste om Daenerys Targaryen te vinden om voor IJzergeborene doeleinden te gebruiken.
  • Het blinde meisje, het lelijke kleine meisje: Arya Stark, zich verschuilend in de vrije stad Braavos, waar ze de identiteit "Kat van de Kanalen" aannam en haar opleiding tot Gezichtsloze Man vervolledigt.
 • In het Zuiden:
  • De wachter: Areo Hotah, gardekapitein van Doran Martel
  • Ser Jaime Lannister, de Koningsmoordenaar, commandant van de Koningsgarde, bezet momenteel[wanneer?] het gebied rond Riverrun.
  • Cersei Lannister, Koningin-regentes, momenteel[wanneer?] opgesloten in een torencel in afwachting van haar proces.
 • Epiloog: Ser Kevan Lannister, hoofd van huis Lannister na de dood van zijn broer, momenteel[wanneer?] Hand van Koning Tommen.

Externe links[bewerken]