Een storm van zwaarden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Een storm van zwaarden
(Boekomslag op en.wikipedia.org)
Oorspronkelijke titel A Storm of Swords
Auteur(s) George R.R. Martin
Vertaler Renée Vink
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Reeks/serie Het Lied van IJs en Vuur
Genre High fantasy
Uitgever Luitingh-Sijthoff
Oorspronkelijke uitgever Bantam Spectra
Uitgegeven 2001
Oorspronkelijk uitgegeven 2000
Voorloper De strijd der koningen
Vervolg Een feestmaal voor kraaien
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Een storm van zwaarden (oorspronkelijke titel: A Storm of Swords) is het derde in de serie van zeven geplande boeken Het Lied van IJs en Vuur, een fantasyserie van de Amerikaanse schrijver George R.R. Martin.

Het boek werd voor het eerst gepubliceerd op 8 augustus 2000 in het Verenigd Koninkrijk, en vervolgens in Amerika in november 2000. Deze publicatie werd voorafgegaan door een novelle genaamd Pad van de Draak, waarin sommige van de hoofdstukken van Daenerys Targaryen in een boek werden gestopt.

Op dit moment is Een storm van zwaarden het langste boek in de serie. Het was zo lang dat in het Verenigd Koninkrijk de paperbackeditie in tweeën werd gedeeld, Deel 1 werd gepubliceerd als Staal en Sneeuw in juni 2001 (met het originele omslag) en het tweede deel als Bloed en Goud in augustus 2001 (met een nieuw omslag). In Frankrijk werden dit zelfs 4 delen.

Een storm van zwaarden won in 2001 de Locus Award en in 2002 de Geffen Award voor beste roman, het was tevens genomineerd voor de Nebula Award in 2002 voor beste roman. Het is het eerste boek in de serie die genomineerd is voor de Hugo Award, een van de twee meest prestigieuze prijzen in sciencefiction en fantasypublicaties, het verloor echter wel van J.K. Rowlings roman Harry Potter en de Vuurbeker.

Plot[bewerken]

Een Storm van Zwaarden begint vlak voor het einde van het vorige deel in de reeks, De strijd der koningen. De Zeven Koninkrijken van Westeros zijn nog steeds in de greep van de Oorlog der Vijf Koningen. Eén koning is overleden, vier vechten voor hun eigen zaak. Intussen zijn de wildlingen ten noorden van de Muur aan het oprukken, geleid door Mans Roover, de "Koning Achter de Muur", met alleen de Nachtwacht tussen hen en de Zeven Koninkrijken; en Daenerys Targaryen is op weg terug naar Pentos.

In de Zeven Koninkrijken[bewerken]

De Rivierlanden[bewerken]

Ondanks zijn onverwachte succes, ondervindt Koning Robb Stark enkele cruciale tegenslagen: nu zijn moeder Catelyn, zijn belangrijkste gevangene, Jaime Lannister, heeft vrijgelaten, is hij zijn belangrijkste troef tegenover de Lannisters kwijt. Hierdoor ontketent Catelyn de woede van het Huis Karstark, dat twee zonen verloren heeft door de hand van Jaime. Daarom vermoorden Karstark-soldaten enkele belangrijke politieke gevangenen. Robb ziet zich hierdoor gedwongen heer Rickard Karstark te executeren, waardoor hij de steun van dat huis verliest. Ook verliest hij de steun van het Huis Frey wanneer hij een huwelijkscontract schendt. Na de dood van de ziekelijke Hoster Tulling, komt de macht bij dat huis in handen van Catelyns zwakke broer Edmar. Ook wordt Robbs leger in een hinderlaag gelokt, waarbij hij forse verliezen lijdt. Balon Grauwvreugd houdt inmiddels de Nek, de smalle doorgang naar het noorden, bezet.

Inmiddels worden Jaime en Briënne van Tarth, de krijgsvrouw die hem escorteert, gevangengenomen door een groep huurlingen, die Jaime's zwaardhand afhakken. De huurlingen brengen de twee naar Rous Bolten, één van Robbs meest belangrijke bondgenoten. Deze blijkt een verrader, die ook Robbs leger verried in de slag. Bolten schenkt Jaime gratie. Verderop in de Rivierlanden vallen Arya Stark en haar gezellen in handen van de Broederschap zonder Banieren, een groep vogelvrijen bestaande uit voormalige ridders in dienst van de kroon. Arya wordt echter ontvoerd door de gevluchte lijfwacht van Koning Joffrey, Sandor Clegane, alias 'De Jachthond'.

Inmiddels stellen de Freys een huwelijk tussen Roslin Frey, één van de vele dochters van heer Walder Frey, en Edmar Tulling voor. Robb stemt toe, en gaat met zijn hele leger naar de Tweeling, het kasteel van de Freys. Tijdens het feest slaat alles echter om in een slachtpartij; het gehele (dronken) leger van Robb wordt brutaal afgeslacht door Freys. Robb, Catelyn, Robbs schrikwolf Grijze Wind en veel noordelijke edellieden komen hierbij om. Edmar en de weinige overlevende noordelijke heren worden gevangengezet. Het huis Frey krijgt hierop de macht over de Rivierlanden, en het huis Bolten over het Noorden. Ook wordt Boltens wrede bastaardzoon gewettigd. De Jachthond wil Arya voor losgeld doorverkopen aan haar moeder, maar de twee komen net te laat aan. Daarop wil de Jachthond Arya doorverkopen aan haar tante Lysa Arryn, de weduwe van Jon Arryn. Onderweg worden ze echter aangevallen door mannen van Sandors broer Gregor. De Jachthond wordt hierbij levensgevaarlijk gewond, en Arya laat hem stervende achter. Met behulp van de "Valar Morghulis"-munt, die Jaqen H'Ghar haar gaf aan het einde van het tweede deel, zet ze koers naar Braavos.

Koningslanding[bewerken]

Balon Grauwvreugd overlijdt onder mysterieuze omstandigheden. Zijn dochter Asha en zijn broers Euron en Victarion beginnen een strijd om de kroon. Davos Zeewaard verwijt de rode priesteres Melisandre de dood van zijn zoons, en de nederlaag van koning Stannis. Intussen wordt het huis Tyrel als gasten onthaald in de hoofdstad, en koning Joffreys verloving met Sansa Stark wordt beëindigd ten gunste van Marjolij Tyrel. Sansa wordt daarom aan de kant geschoven en gedwongen de dwerg Tyrion Lannister, voormalige Hand des Konings, te huwen.

Op Joffreys eigen huwelijk wordt hij vergiftigd. Zijn moeder, koningin Cersei, weduwe van koning Robert Baratheon, geeft haar broer Tyrion, en zijn echtgenote Sansa de schuld. Tyrion wordt opgesloten, maar Sansa kan met behulp van heer Petyr Baelish, de koninklijke muntmeester, en een vroegere liefde van haar moeder Catelyn, ontsnappen. Baelish neemt haar met zich mee naar het Adelaarsnest, waar hij Sansa's tante, Lysa Tulling, huwt. Na een incident waarbij Lysa Petyr Sansa ziet kussen, vermoordt Petyr Lysa door haar uit het kasteel te duwen.

Davos Zeewaard wordt op Melisandre's verzoek vrijgelaten. Kort daarop ontdekt hij dat Stannis en Melisandre van plan zijn Roberts bastaardzoon Edric Storm te offeren aan Melisandres rode god. Daarom smokkelt Davos Edric uit kasteel Drakensteen. Davos' weet zijn eigen leven te redden door Stannis een oproep van de Nachtwacht om hulp te laten zien.

Inmiddels bereiken ook Jaime en Briënne de hoofdstad, waar ze vernemen dat Joffreys achtjarige broertje, Tommen, de troon zal bestijgen. Tyrion eist inmiddels een tweekamp om zijn onschuld te bewijzen, en Briënne wordt gevangengezet door de Tyrels, omdat die haar koning Renling Baratheons dood verwijten. Jaime's stomp wordt door de verbannen maester Qyborn genezen, wat die de sympathie van Jaime's tweelingzus Cersei oplevert. Zijn vader Tywin geeft Jaime de keuze tussen opperbevelhebber van de Koningsgarde te worden, of Tywins opvolger te worden. Jaime kiest voor het eerste, waarop Tywin hem onterft.

De kroon kiest op Tyrions proces de acht voet lange Gregor Clegane als kampioen. Daarop kiest de zuidelijke prins Oberyn Martel, wiens zus en haar kinderen zeventien jaar daarvoor door Clegane verkracht en gedood was bij de plundering van Koningslanding, voor Tyrions partij. Oberyn vergiftigt zijn speer, en kan Clegane een aantal keren steken, maar wordt uiteindelijk zelf gedood. Daarop wordt Tyrion schuldig bevonden aan de moord op Joffrey. De nacht voor zijn executie wordt Tyrion echter bevrijd door Jaime, en de eunuch en spionnenmeester Varys. Tijdens zijn ontsnapping vertelt Jaime hem over een voorval van jaren daarvoor: Tyrion werd uitgehuwelijkt aan een boerendochter genaamd Tysha. Jaime en Tywin vertelden Tyrion echter na de eerste nacht dat ze een prostituee was, om Tyrion een man te maken. Daarop werd Tysha aan een barak soldaten gegeven. Jaime vertelt Tyrion echter de waarheid, waarop die wraak op Tywin, Cersei en Jaime zweert. Onderweg komt Tyrion zijn voormalige concubine, de prostituee Shae, tegen, in de vertrekken van zijn vader. Hij wurgt haar, en doodt vervolgens ook zijn vader.

Jaime bevrijdt vervolgens ook Briënne, en zendt haar naar de Rivierlanden om haar eed te vervullen. Ze krijgt een Valyrisch zwaard, een zwaard van ongeëvenaarde kwaliteit, mee, dat hersmeed was uit Ned Starks zwaard IJs.

De Muur[bewerken]

De Nachtwacht wordt aangevallen door wandelende lijken, die het grootste deel van de ruiters van de Grote Wachtrit doden. Samwel Tarling doodt één van de Anderen met een mes van "drakenglas" (obsidiaan). In Crasters Burcht vermoorden enkele muiters Opperbevelhebber Jeor Mormont en Craster zelf. Sam ontsnapt, samen met Gilly, één van Crasters dochters/echtgenotes, en haar pasgeboren baby. De twee worden onderweg aangevallen door wandelende lijken, maar ontsnappen met behulp van de vreemdeling "Koudhanden".

Bran Stark, de reus Hodor, en zijn baandermannen Jojen en Mira Riet worden door Brans dromen noordwaarts geleid. Bij de Muur ontmoeten ze Sam en Gilly, waarop Koudhanden hen meeneemt. Sam ontdekt Brans echte identiteit, maar belooft dat deze voor Jon verborgen te houden.

Inmiddels overtuigt Jon Sneeuw Mans Roover ervan dat hij deserteert uit de Nachtwacht, omdat de Anderen met een leger van wandelende doden zuidwaarts marcheren en hij wil vechten voor 'de kant van de levenden'. Jon en Ygritte worden op een missie gezonden naar de andere kant van de Muur, waar ze een seksuele relatie aangaan, waarmee Jon zijn eed breekt. Toch vlucht hij nadat hij realiseert dat hij zijn broeders moet waarschuwen voor de inkomende aanval op Slot Zwart. Na een lang en uitputtend beleg weten de laatste broeders van de Nachtwacht toch het wildlingenleger te verslaan. Tijdens één van deze aanvallen wordt Ygritte gedood. Alliser Doren en Janos Slink arresteren Jon echter voor verraad, en dwingen hem te onderhandelen met Mans Roover. Jon wordt diens kamp binnengestuurd, en ontdekt dat Mans beschikt over de Hoorn van Joramun. Als op deze hoorn zou geblazen worden, zou de Muur vallen.

Terwijl Jon onderhandelt met Mans Roover, komt Stannis' leger aan, dat wat overblijft van Mans' leger verslaat en verdrijft. Mans zelf wordt gevangengenomen en opgesloten in Slot Zwart. Melisandre gelooft dat de aanval de voorbode is van de terugkeer van de 'Grote Andere', de gezworen aartsvijand van haar god, R'hllor. Stannis biedt Jon aan hem te wettigen als heer van Winterfel, in ruil voor zijn steun, maar wanneer Jons schrikwolf, Spook, onverwacht terugkeert, besluit Jon Stannis' aanbod af te slaan. Voordat hij Stannis kan inlichten over zijn beslissing, wordt hij echter onverwacht gekozen als de nieuwe Opperbevelhebber van de Nachtwacht.

Essos[bewerken]

Onderweg naar Pentos, verneemt Daenerys Targaryen dat enorme slavenlegers gekocht kunnen worden in de slavenstad Astapor, en biedt aan één van haar draken in te wisselen voor het hele leger der 'Onbezoedelden', achtduizend man sterk. Na het sluiten van de handelsovereenkomst beveelt Daenerys haar leger echter hun voormalige meesters aan te vallen, en bevrijdt met behulp van dit leger en haar drie draken alle slaven van de stad. Haar leger weet ook de slavenstad Yunkai van binnenuit te verslaan. De derde en grootste slavenstad, Meereen, geeft zich echter niet zomaar gewonnen, en werkt haar tegen door al het land tussen Yunkai en Meereen in brand te steken en voor elke mijl tussen de twee steden een kindslaaf te kruisigen.

Ze ontdekt twee verraders in haar kamp: ser Jorah Mormont, die tot na de dood van haar echtgenoot voor Varys spioneerde, en Arstan Witbaard, een alias van Barristan Selmy, de oneervol ontslagen opperbevelhebber van Joffrey's koningsgarde. Beide mannen krijgen de kans hun zonden goed te maken door de stad van binnenuit te veroveren door ze binnen te sluipen en de slaven tot een rebellie aan te zetten. Meereen valt weldra, en om de kindslaven te wreken, laat Daenerys een gelijk aantal stadsheersers kruisigen. Selmy vraagt zijn koningin om vergeving, en wordt beloond met het bevel over haar koninginnengarde, terwijl Mormont weigert zijn zonden toe te geven, waarop Daenerys hem verbant. Als ze verneemt dat de bestuursraad die ze in Astapor had aangesteld werd afgezet, besluit ze in Meereen te blijven om de stad zelf te besturen en te oefenen in het heersen.

Point of View-personages[bewerken]

Het boek kent verschillende hoofdpersonen die afkomstig zijn uit meerdere verschillende partijen in het conflict. Dit komt de diepgang van het verhaal en van de personen zelf zeer ten goede. Hoofdpersonen uit Het spel der tronen:

 • Proloog: Chett, een maestershulpje van de Nachtwacht, die deelneemt aan de Grote Wachtrit
 • Davos Zeewaard, een voormalige smokkelaar, nu in dienst van Stannis Baratheon
 • Catelyn Tulling - Stark, Neds vrouw
 • Sansa Stark, oudste dochter van Ned en Catelyn
 • Arya Stark, jongste dochter van Ned en Catelyn
 • Jon Sneeuw, bastaardzoon van Ned
 • Bran Stark, tweede zoon van Ned en Catelyn
 • Tyrion Lannister, tweede zoon van het hoofd van huis Lannister, een dwerg.
 • Jaime Lannister, oudste zoon van het hoofd van huis Lannister, bijgenaamd de "Koningsmoordenaar"
 • Daenerys Targaryen, dochter van voormalige koning Aerys Targaryen erfgenaam van huis Targaryen
 • Samwell Tarling, een dikke jongen die lid is van de Nachtwacht, en een goede vriend van Jon
 • Epiloog: Merrett Frey, een lid van het huis Frey