Eendracht (plantage)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Plantage de Eendracht (Eendragt) is een suikerplantage aan de Commetewanekreek in het district Commewijne in Suriname. De Eendracht ligt stroomopwaarts aan Sinabo en Gelre en stroomafwaarts aan de plantage Fortuin.

In de volksmond wordt de plantage Kakakroe genoemd. De plantage heette eerst Castanjeboom, naar de oprichter Jacob Castaigne. Castaigne was een hugenoot die vanuit Bordeaux naar Suriname kwam. Hij trouwde daar met Alexandra Mellem. Zij was de weduwe van Craffort, de eigenaar van de vlakbijgelegen plantage Welbedacht. Haar zoon Quirinus Wilhelm verkoopt in 1735 400 akkers van de plantage aan Gabriel de la Saille, de eigenaar van de vlakbijgelegen plantage Nieuwzorg. Op de kaart van Alexander de Lavaux uit 1737 heet de plantage nog Castanienboom en staan als eigenaars de erven Castaing. In 1742 heet de plantage Augustenburg, naar de eigenaar Abraham Augustus. In dat jaar verkoopt Augustus 400 akkers aan de la Saille. Augustus is een zoon van Christiaan Augustus, eigenaar van plantage De Hoop aan de Pauluskreek.

Een dochter van Quirinis Wilhelm, Helena Francina, trouwt met Hermanus Laurens Reynsdorp. Na zijn overlijden in 1775, hertrouwt zij in hetzelfde jaar met Jacob Salomon Briseval des Borges. Hij was in 1772 majoor in het Regiment Mariniers dat was opgericht door Louis Henry Fourgeoud. In 1787 had hij de rang van generaal-majoor. Vanaf 1831 hoort ook plantage Welbedacht bij het bezit. De oppervlakte van de plantage is dan 2000 akkers. In 1821 is Johan Julius Gottlieb Spilker administrateur. Hij vervult die functie ook voor de plantages Killenstein (koffie), Sardam (suiker), Blitsdorf (katoen) en Jeckelsburg (katoen). De eigenaar van de twee katoenplantages was zijn schoonvader C.W. von Jeckel des Borgnes. Spilker was namelijk getrouwd met Anna Jacoba Helena Francina von Jeckel des Borgnes. Door de relatie met Des Borgnes is het niet vreemd dat hij in 1833 eigenaar van De Eendracht is. Daarna komt in 1842 het bezit in handen van de Sociëteit van Eigendom, onder R. le Chevalier en H.W. Kuhn. Deze hadden in die tijd verscheidene plantages in bezit, waaronder de helft van de nabijgelegen plantage Slootwijk. De plantage heet dan De Dageraad. Waarschijnlijk raakt de plantage in de jaren daarna in verval, want bij de emancipatie in 1863 wordt de plantage niet meer genoemd.