Eerebegraafplaats Bloemendaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eerebegraafplaats Bloemendaal
Eerebegraafplaats Bloemendaal
Eerebegraafplaats Bloemendaal
Voor Verzetsstrijders van de Tweede Wereldoorlog
Bouwjaar 1945-1953
Inhuldiging 27 november 1945
Locatie Overveen (Bloemendaal), Nederland
Totaal aantal slachtoffers 373
Ongeïdentificeerde slachtoffers 1
Verantwoordelijke Stichting ‘De Eerebegraafplaats te Bloemendaal’
Ontwerper Gerard Holt en Auke Komter

De Eerebegraafplaats Bloemendaal (ook Erebegraafplaats Bloemendaal of Ereveld Bloemendaal) is een erebegraafplaats in de Kennemer duinen, aan de Zeeweg in Overveen in de Nederlandse gemeente Bloemendaal. Hier liggen 372 Nederlandse verzetsstrijders begraven, onder wie Theo van Gogh, Walraven van Hall, Johannes Post, Marinus Post, Hannie Schaft, Johan Brouwer, Willem de Tello, en Gerrit Jan van der Veen. De slachtoffers zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers op verschillende plaatsen in de Kennemer duinen begraven, na daar of elders in Noord-Holland, zoals fusilladeplaats Rozenoord te zijn gefusilleerd.

Op in totaal 45 locaties in de duinen zijn 422 slachtoffers gevonden. Van hen zijn 347 herbegraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal; de overigen zijn bijgezet in een familiegraf, of zijn herbegraven in de gemeente van herkomst.

Geschiedenis[bewerken]

Tot het oprichten van de Eerebegraafplaats Bloemendaal werd in 1945 besloten. De architecten Gerard Holt en Auke Komter maakten een ontwerp, maar voor het realiseren hiervan bleek niet genoeg geld beschikbaar, zodat Komter in 1949 een soberder ontwerp maakte voor de voltooiing van het geheel.

Eerbetoon van duizenden mensen bij de herbegrafenis van Hannie Schaft op 27 november 1945.

Op 27 november 1945 werd de erebegraafplaats ingewijd met de herbegrafenis van Hannie Schaft vanuit de Grote Kerk in Haarlem, in het bijzijn van koningin Wilhelmina, prinses Juliana en prins Bernhard, gevolgd door een stoet van duizenden mensen.

Vanaf 1945 werd ook gezocht naar andere locaties waar slachtoffers begraven zouden kunnen liggen, om de lichamen op ereveld Bloemendaal te kunnen herbegraven. Sommige slachtoffers die later zijn gevonden hebben wel een grafsteen op het ereveld maar zijn begraven in een familiegraf.

De erebegraafplaats werd 31 oktober 1953 voltooid met het aanbrengen van de gedenkplakkaten in aanwezigheid van minister-president Drees. Op 9 december 1955 vond de laatste herbegrafenis plaats.

Herdenkingen[bewerken]

De Eerebegraafplaats is dagelijks geopend. Daarnaast vinden er jaarlijks herdenkingen plaats. Op 4 mei wordt de Nationale Dodenherdenking op de begraafplaats gehouden. De twee minuten stilte wordt voorafgegaan door een stille tocht om 19.00 uur vanaf de watertoren in Overveen waaraan duizenden mensen deelnemen.

Jaarlijks werd op de erebegraafplaats op 27 november ook een herdenking van Hannie Schaft gehouden. In 1951 leidde dit tot controverse doordat de herdenking als een communistische manifestatie werd gezien. Een stoet van 5000 mensen werd bij de Eerebegraafplaats met vier tankwagens tegengehouden. Tegenwoordig vindt er een Nationale Hannie Schaft-Herdenking plaats in Haarlem op de laatste zondag van november. Voorafgaand wordt het graf bezocht.

Op 5 februari vindt jaarlijks de herdenking plaats van de gefusilleerden van het eerste Paroolproces. Tot en met 2014 vond op 10 mei de jaarlijkse herdenking van ex-politieke gevangenen uit de bezettingstijd plaats. Deze herdenking is per 10 mei 2014 voor het laatst gehouden.

Monumenten[bewerken]

Het complex is sinds 2010 rijksmonument. De begraafplaats zelf is grotendeels opgetrokken uit Maulbronner zandsteen. Deze was oorspronkelijk bedoeld voor een uitbreiding van het Kruller Muller museum op de Hoge Veluwe, deze uitbreiding werd echter destijds niet gerealiseerd.

Graven[bewerken]

De graven op het ereveld staan in 41 grafvakken. Deze grafvakken komen overeen met de groepsgraven die de Duitse bezetters in de duinen hadden gecreëerd.

Gedenkplakkaten[bewerken]

Eerebegraafplaats Bloemendaal – stenen met tekst
Polygoon-journaal over de onthulling van gedenkplaten op de begraafplaats in 1953

Op de muur langs het ereveld zijn vier plakkaten aangebracht met het Bericht aan de levenden door H.M. van Randwijk, oprichter van de destijds illegale verzetskrant Vrij Nederland. Randwijk maakte voor dit monument zowel een tekst in proza- als poëzievorm. De poëzievorm is niet gekozen. Deze is later toch zeer bekend geworden met de regels 'Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.'

Urn[bewerken]

Bronzen urn

De 2,5 meter hoge urn bij de ingang is ontworpen door Oswald Wenckebach. De urn bevat as van 81 verzetsmensen die in 1944 zijn gecremeerd in het crematorium Westerveld in Driehuis. Ook bevat de urn as uit de verbrandingsoven van concentratiekamp Vught.

Gedenkstenen[bewerken]

Bij de 45 locaties waar de lichamen van de verzetsstrijders teruggevonden zijn, zijn zes gedenkstenen geplaatst. Ze zijn ontworpen door Anton Lavertu. Elke steen weegt circa 1.700 kg. De stenen zijn 1 meter 70 hoog, 1 meter breed en 40 centimeter diep. De gedenkstenen geven aan hoeveel vermoorde verzetslieden op de plek lagen.

Tekst Locatie
HIER LAGEN
92 VERMOORDE
VERZETSLIEDEN
gedenksteen 1
Dutch resistance Memorial 52° 24' 23" NB, 4° 35' 11" OL
HIER LAGEN
9 VERMOORDE
VERZETSLIEDEN
gedenksteen 2
52° 24' 15" NB, 4° 35' 44" OL
HIER LAGEN
199 VERMOORDE
VERZETSLIEDEN
gedenksteen 3
52° 24' 24" NB, 4° 33' 47" OL
(niet publiek toegankelijk.
Exacte locaties o.a. Hannie Schaft door aanleg Spartelmeer niet meer traceerbaar)
HIER LAGEN
21 VERMOORDE
VERZETSLIEDEN
gedenksteen 4
52° 24' 22" NB, 4° 35' 8" OL
HIER LAGEN
62 VERMOORDE
VERZETSLIEDEN
gedenksteen 5
52° 23' 45" NB, 4° 33' 35" OL
(niet publiek toegankelijk)
HIER LAGEN
29 VERMOORDE
VERZETSLIEDEN
gedenksteen 6
52° 23' 42" NB, 4° 33' 38" OL
(niet publiek toegankelijk)

Er staan ook twee vergelijkbare gedenkstenen in de duinen wegens de executies als represaille voor de aanslag op Alois Bamberger. De omgekomenen zijn daar niet begraven, maar gecremeerd in Driehuis.

Tekst Locatie
HIER WERDEN
6 VERZETSLIEDEN
VERMOORD
2 FEBRUARI 1943
52° 24' 30" NB, 4° 35' 56" OL
HIER WERDEN
4 VERZETSLIEDEN
VERMOORD
2 FEBRUARI 1943
52° 24' 26" NB, 4° 35' 54" OL

Lijst van begraven personen[bewerken]

Plattegrond Eerebegraafplaats Bloemendaal

Enkele bekende verzetsstrijders die hier begraven zijn:

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

Externe links[bewerken]