Eernegem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eernegem
Deelgemeente in België Vlag van België
Eernegem (België (hoofdbetekenis))
Eernegem
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Ichtegem
Coördinaten 51° 8′ NB, 3° 2′ OL
Algemeen
Oppervlakte 18,35 km²
Inwoners (31/12/2007) 6.838
(367 inw./km²)
Overig
Postcode 8480
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België

Eernegem is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Ichtegem. Eernegem ligt tussen Ichtegem-centrum en de stad Gistel.

Sint-Medarduskerk

Geschiedenis[bewerken]

De naam Eernegem is van Frankische oorsprong. Algemeen wordt aangenomen dat de betekenis ervan is woonplaats ('gem' verwijst naar 'heem') van de nakomelingen (inga) van Arnjo. Deze Arnjo zou dan de man geweest zijn die hier een eerste nederzetting heeft gebouwd. Later werd er bij zijn hoeve een kerk gebouwd. Sommigen beweren dat dit al gebeurde tijdens de kerstening van de streek door de heilige Medardus in de 6de eeuw. Vandaag gaat men er echter van uit dat de kerstening van Eernegem niet voor de negende eeuw is geschied.

Beroepen en gebruiken[bewerken]

Eernegem heeft een reputatie opgedaan als het dorp van de kasseileggers. Aan het kasseileggersplein staat Mutse op een sokkel in de vorm van een kassei. De aanleg van de steenweg Oostende-Wijnendale rond 1765 was voor veel Eernegemnaren waarschijnlijk de aanzet om straatmaker te worden. Bij een volkstelling in 1847 waren er nog maar 4 mannen die zich 'kalsijder' noemden. Honderd jaar later waren het er meer dan 180. Anno 1999 was het aantal weer geslonken tot 22. Vaak werd het beroep uitgeoefend door verschillende leden van eenzelfde familie en werd van het vader op zoon doorgegeven. In het spoor van mutse kwamen er nieuwe volksliederen en aantal gastronomische delicatessen: chocolade, vlees, taart, bier, paté, ... Veel kasseileggers zijn vandaag de dag lid van de schuttersgilde. Zij hebben hun lokaal in de Buuzestove.

Natuur[bewerken]

Eernegem ligt in het Houtland, maar veel bossen zijn er niet meer terug te vinden. Toch zijn er in Eernegem twee belangrijke groenzones: de Statieput en de Groene 62.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Politiek[bewerken]

Eernegem had tot de gemeentelijke fusies van 1977 een eigen gemeentebestuur. Burgemeesters waren:

Bekende Eernegemnaren[bewerken]

Externe links[bewerken]