Eero Saarinen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De Gateway Arch in St. Louis, Missouri

Eero Saarinen (Kirkkonummi (Finland), 20 augustus 1910 - Ann Arbor (Verenigde Staten), 1 september 1961) was een Fins-Amerikaanse architect.

Levensloop[bewerken]

Hij werd geboren in Finland om op zijn dertiende naar de Verenigde Staten te verhuizen. Hij groeide op in Bloomfield Hills (Michigan) waar zijn vader docent was aan de Cranbrook Educational Community. Hij zou hier later zelf ook lessen volgen in beeldhouwkunst en meubelontwerp.

Later studeerde hij in Parijs aan de Académie de la Grande Chaumière en in de Verenigde Staten aan de Yale-universiteit. Oorspronkelijk wilde hij beeldhouwer worden, maar koos uiteindelijk toch voor architectuur. Na zijn studie ging hij aan de slag bij zijn vader Eliel Saarinen, eveneens een beroemd architect.

In 1940 werd Eero genaturaliseerd tot Amerikaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor het Office of Strategic Services. In 1952 werd hij lid van het American Institute of Architects. In 1954 trouwde hij met zijn tweede vrouw Aline Bernstein. Ze kregen één zoon. In 1960, op 51-jarige leeftijd stierf hij tijdens een operatie waarbij een hersentumor werd verwijderd.

Bekendste werken[bewerken]

Veel van de ontwerpen van Eero Saarinen maken gebruik van kettinglijnen.

Beroemde werken zijn (o.a.):

Ook ontwierp hij meubilair, zoals de Tulip chair.

Externe links[bewerken]