Eerste Christelijk Lyceum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eerste Christelijk Lyceum
Pleinkant van het ECL.
Pleinkant van het ECL.
Algemeen
Locatie Haarlem, Nederland
Opgericht 1918
Type Voortgezet onderwijs
Onderwijsniveaus havo, vwo
Bevoegd gezag IRIS, Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs
Personen
Rector dhr. A. van der Wal
Leraren ±150
Leerlingen ±1300
Overig
Afkorting ECL
Motto "Creatief, veilig, open voor andere overtuigingen", "Warme combinatie van het oude en nieuwe leren"
Website http://www.eclh.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Eerste Christelijk Lyceum Haarlem (ECL of ECLH) is een school voor havo, atheneum en gymnasium in Haarlem.

Geschiedenis[bewerken]

Het ECL is officieel opgericht in 1918. Na de bouw van het huidig onderkomen aan de Leidsevaart verhuisde het lyceum in 1925 naar de huidige locatie: Zuider Emmakade 43 te Haarlem.[1]

Gebouw[bewerken]

Het gebouw is ontworpen door Andries de Maaker en is gebouwd in 1924 en 1925. Het gebouw is ontworpen in de lijn van de bouwstijl van de Amsterdamse school. In de Tweede Wereldoorlog is het gebouw gevorderd door de Duitsers.

Tussen 1958 en 1960 werd de noordvleugel verbouwd en uitgebreid naar een ontwerp van H.W. van Kempen uit Bloemendaal. Hierdoor kwamen er 5 lokalen bij en in de vernieuwde noordvleugel kwamen, net als in het hoofdgebouw, glas-in-loodramen. Ter ere van de toenmalige rector werd de vleugel genoemd: Dieperink-vleugel.[1] Vanaf 2010 zijn in gebruik een nieuwe kantine en het sciencelab (drie practicumlokalen, een kabinet Scheikunde en een kabinet Biologie). Deze zijn ontworpen door een Amsterdams architectenbureau, die gespecialiseerd is in scholen.

Naast het sciencelab is ook een tweede locatie ECL-Vaart in gebruik genomen in 2011. Wegens de groei van de school was er in het hoofdgebouw geen ruimte meer voor alle leerlingen. Sinds 2011 hebben de acht brugklassen hun intrek genomen in ECL-Vaart. Zij beschikken daar over elf lokalen. Deze brugklas locatie is in 2016 gerenoveerd voor 3,5 miljoen euro. Daarbij is vooral het interieur onder handen genomen.

Huidige situatie[bewerken]

Sinds 1925 is het ECL aan de Zuider Emmakade gevestigd. Voor de toekomst zijn er geen verhuisplannen, maar wel uitbreidingsplannen. Het ECL heeft een leerlingenoverschot. Mede door het leerlingenoverschot is er een lokalentekort. Verder zijn in 2009 de beta-lokalen verbouwd. Deze zijn nu voorzien van practicum-mogelijkheden en digitale schoolborden.

Bekende (oud-)leerlingen[bewerken]

Externe link[bewerken]