Eerste Soedanese Burgeroorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eerste Soedanese Burgeroorlog
Datum 18 augustus 1955 - 27 maart 1972
Locatie Zuid-Soedan
Resultaat Overeenkomst van Addis Abeba: oprichting van een kleine, zuidelijk gelegen administratieve regio met diverse omschreven bevoegdheden
Strijdende partijen
Soedan
Gesteund door:
Libië
Zuid-Soedanese Bevrijdingsbeweging
Azanische Bevrijdingsfront
Anya-Nya
Equatoriale Korps
Gesteund door:
Israël
Ethiopië
Leiders en commandanten
Jafaar Numeiri
Ismail al-Azhari
Joseph Lagu
Troepensterkte
Leger van Soedan: 12.000 Anya-Nya: ~7.500
Verliezen
500.000 doden

De Eerste Soedanese Burgeroorlog (ook bekend als de Anya-Nya-opstand of Anya-Nya I, naar de naam van de rebellen) was een conflict van 1955 tot 1972 tussen het noordelijke deel van Soedan en de Zuid-Soedanese regio die vertegenwoordiging en meer regionale autonomie eiste. Een half miljoen mensen kwamen om in de 17 jaar durende oorlog, die verdeeld kan worden in drie fasen: de aanvankelijke guerrillaoorlog, Anya-Nya en de Zuid-Soedanese Bevrijdingsbeweging.

Echter, de overeenkomst die de gevechten van de Eerste Soedanese Oorlog beëindigde in 1972, kon niet de spanningen doen verdwijnen die de oorzaak waren van de burgeroorlog. Hierdoor wakkerde het noord-zuidconflict terug aan tijdens de Tweede Soedanese Burgeroorlog, die duurde van 1983 tot 2005. De periode tussen 1955 en 2005 wordt daarom soms gezien als één conflict met een 11 jaar durende wapenstilstand tussen twee gewelddadige fasen.