Eerste luitenant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Eerste luitenant is bij de landmacht, koninklijke marechaussee en de luchtmacht een militaire rang. Bij de Koninklijke Marine heet de met eerste-luitenant overeenkomstige rang luitenant ter zee der tweede klasse, soms wordt hier de niet officiële term "jc of jongste categorie" aan toegevoegd als extra onderscheid ten opzichte van de naast hogere rang van "oudste categorie". De rang wordt bij de KLu afgekort tot ELT, bij de KL en KMar tot ELNT, bij het Korps mariniers tot ELNTMARNS en de bij KM tot LTZ2.

Een eerste luitenant is een officier.

Voor officieren met een opleidingsachtergrond op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) (en vroeger ook het OCOSD - opleidingscentrum officieren van speciale diensten) is deze rang na een eerste functievervulling van 2 of 3 jaar te behalen. In de eerste functievervulling zijn zij bevorderd van cadet naar tweede luitenant.

Ook komt het voor dat onderofficieren die uitmuntend functioneren rechtstreeks tot eerste-luitenant worden bevorderd, zonder tussenkomst van de KMA. Deze zogeheten "uitlopers" bereiken veelal maximaal de eindrang van kapitein. Dit omdat ze als onderofficier al de hoogste rang (adjudant) bereikt hadden en dus vaak al ouder dan 50 jaar zijn. In uitzonderlijke gevallen is soms ook de rang van majoor te bereiken, echter is e.e.a. afhankelijk van een evt. gevolgde hbo/ academische studie en vooral leeftijd.

De laatste categorie rechtstreeks aangestelde officieren zijn de specialisten, de "speccers" (vaak geplaatst op een CIMIC of IDEA functie). Dit zijn civiele specialisten (medici, fysiotherapeuten, journalisten, bouwkundigen, juristen). Deze worden veelal na een 11 weekse KMA speccer opleiding bevorderd tot officier. Bij toekenning van hun rang wordt gekeken naar de civiele equivalent in salaris/ status (meestal v/a kapitein) en werkervaring. Vakexperts op gebied van verpleging, logistiek, douane, worden meestal na de eerder genoemde 11 weekse opleiding bevorderd tot eerste-luitenant.

Rangonderscheidingstekens bij de Nederlandse Krijgsmacht[bewerken]

Koninklijke marine Koninklijke Landmacht Koninklijke Luchtmacht Koninklijke Marechaussee
Luitenant ter zee der tweede klasse
Mijnheer/Mevrouw
(bij het Korps Mariniers: Eerste luitenant)
Nl-marine-vloot-luitenant ter zee der 2e klasse.svg Eerste luitenant
Luitenant
Nl-landmacht-eerste luitenant.svg Eerste luitenant Nl-luchtmacht-eerste luitenant.svg Eerste luitenant Nl-marechaussee-eerste luitenant.svg


Officiersrangen (van hoog naar laag)[bewerken]

Zie ook[bewerken]