Eetbaar-nestsalangaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eetbaar-nestsalangaan
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Eetbaar-nestsalangaan
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Apodiformes (Gierzwaluwachtigen)
Familie:Apodidae (Gierzwaluwen)
Geslacht:Aerodramus (Salanganen)
Soort
Aerodramus fuciphagus
(Thunberg, 1812)
Verspreiding van de eetbaar-nestsalangaan.
Voorbeelden van het eetbare nest van een eetbaar-nestsalangaan.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Eetbaar-nestsalangaan op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De eetbaar-nestsalangaan (Aerodramus fuciphagus, oude naam nog veel gebruikt: Collocalia fuciphaga) is een gierzwaluw.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De eetbaar-nestsalangaan is een middelgrote gierzwaluw, met een gevorkte staart. De bovenzijde van deze soort is donkerbruin. De stuit heeft een lichtere, lichtgrijze tot bruinachtige kleur. De snavel is zwart, de ogen bruin en de poten zijn zwart. De zwart-nestsalangaan (Aerodramus maximus) is iets groter en heeft geen lichte stuit, evenals de mos-nestsalangaan (A. salangunus).

De eetbaar-nestsalangaan wordt inclusief staart zo'n 12 centimeter en heeft een vleugellengte van 12 centimeter en weegt gemiddeld 13 gram.

Voedsel[bewerken | brontekst bewerken]

De eetbaar-nestsalangaan eet geleedpotigen zoals insecten en spinnen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt voor in Zuid-China en Zuidoost-Azië. Heel bekend is de populatie in de grotten van het Nationaal Park Niah in Sarawak (Maleisië). De naam verwijst naar de rol van hun nesten in de Chinese keuken. Komt zoals alle gierzwaluwen in groepen voor in het laagland in de buurt van de kust, in open gebieden en boven bossen.

Eetbare nesten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Vogelnestje (voedsel) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Deze gierzwaluwen maken vergelijkbare nesten in dezelfde omgeving als de eetbaar-nestsalangaan. Het nestje van de zwart-nestsalangaan is echter niet van zuiver speeksel, maar gemengd met veren en plantenmateriaal en daarom veel minder waard (20% van de waarde van een nestje van de eetbaar-nestsalangaan). Het nestje van de mos-nestsalangaan heeft geen marktwaarde, want dat is sterk gemengd met mos.[2]

De voortplanting vindt afhankelijk van de locatie plaats van januari tot juni. De nesten van de eetbaar-nestsalangaan zijn wit, als een halve kom gevormd en zo'n 6 centimeter van doorsnede en zijn te vinden aan de wanden van grotten. De nesten zijn gemaakt van speeksel, over één nest doet de eetbaar-nestsalangaan één maand. De nesten hebben als bijzonderheid dat ze eetbaar zijn. Al vijf eeuwen worden er nesten van eetbaar-nestsalanganen geoogst. De meest witte nesten zijn van beste kwaliteit; vooral in China is deze delicatesse zeer gewild. De nesten van deze vogels zijn in 2011 drie US dollar per gram waard (een nestje weegt 8,3 gram) in de groothandel.[2] De prijs van zilver in januari 2012 was ongeveer één US dollar per gram.

Ondersoorten en verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende ondersoorten zijn volgens IOC World Bird List bekend:[3]