Eexterveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eexterveen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Dorpsstraat88 Eexterveen2.jpg
Villaboerderij
Eexterveen (Drenthe)
Eexterveen
Map NL - Aa en Hunze - Eexterveen.png
Situering
Provincie Drenthe
Gemeente Aa en Hunze
Coördinaten 53° 3′ NB, 6° 48′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2008) 471
Overig
Postcode 9658
Netnummer 0598
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Eexterveen is een dorp in het oosten van de gemeente Aa en Hunze, in de Nederlandse provincie Drenthe. Het is gelegen tussen de Hunze en de provinciegrens met Groningen. Het dorp heeft 471 inwoners (1 januari 2008).

Geschiedenis[bewerken]

Eext, Noord-Eexterveen, Zuid-Eexterveen, het Eexterveld en de Eexter-verlaat op een kaart van de voormalige gemeente Anloo uit 1866.

De eerste vermelding van Eexterveen dateert uit 1505. De naam werd gebruikt voor de venen ten oosten van de Hunze die tot de boermarke van Eext behoorden. De eerste vervening in dit gebied was vrij kleinschalig. De turf werd via de Hunze afgevoerd naar de stad Groningen. De eerste bebouwing ontstond op zandkoppen langs de oostoever van de Hunze.

De ontginning kwam pas echt op gang in de achttiende en negentiende eeuw. Het veengebied werd toen ontsloten via wijken (zijkanalen) die uitkwamen op het Grevelingskanaal. Via dat kanaal en het Kieldiep ontstond een veel betere verbinding met Groningen.

In de negentiende eeuw verplaatste het dorp zich een stuk naar het oosten. De oude weg langs de Hunze werd vervangen door een rechte weg waaraan het huidige dorp ligt. Ook de boerderijen werden naar het oosten verplaatst.

Huidige tijd[bewerken]

Na de vervening werd het een typisch agrarisch dorp. Het oorspronkelijk kleinschalige karakter van de landbouw is door de ruilverkaveling verloren gegaan. Het aantal boeren is ook drastisch afgenomen. Het voornaamste gewas is de fabrieksaardappel.

Direct ten westen van het dorp wordt sinds enige jaren gewerkt aan het herstel van de oude loop van de Hunze. Het natuurgebied dat hier ontstaat maakt deel uit van een groter geheel in het gehele stroomgebied van de Hunze. Om het gebied open te houden lopen er grote grazers rond, waaronder ook een kudde paarden.

Het dorp is goed bereikbaar. Het ligt in de buurt van de N33 en heeft een eigen afslag. Door het dorp loopt een doorgaande weg van Gieterveen naar Spijkerboor.

Zoals vele kleine plattelandsdorpen heeft Eexterveen weinig voorzieningen. Er is een openbare basisschool (De Kameleon), een dorpshuis, een sportveld, een natuurijsbaan en een (kunstgras)tennisbaan. In 2006 werd een nieuw bewegingshuis geopend. Dit pand, grotendeels gebouwd door de dorpsgemeenschap zelf, dient ter vervanging van de gymzaal, die aan het eind van de jaren 1950 werd gebouwd. Voor andere voorzieningen zijn de bewoners aangewezen op Annen, Gieten of Veendam.

Een panorama tussen Eexterveen en Eexterveenschekanaal, gezien vanaf de menweg
Een panorama tussen Eexterveen en Eexterveenschekanaal, gezien vanaf de menweg

Monument[bewerken]

Eexterveen kent een provinciaal monument, de Villaboerderij aan de Dorpsstraat.