Effectenbeurs van Athene

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beursgebouw

De Effectenbeurs van Athene (ook wel ATHEX) (Grieks: Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών) is de belangrijkste effectenbeurs van Griekenland. De beurs is gevestigd in Athene en opende in 1876.

De beurs is sinds maart 2000 onderdeel van Hellenic Exchanges S.A., dat zelf beursgenoteerd is.[1] In 1999 opende de derivatenbeurs in Athene. Drie jaar later fuseerde deze derivatenbeurs met de effectenbeurs. De beurs is anno 2009 geopend van tien uur in de ochtend tot tien voor half zes in de middag. Er zijn iets meer dan 300 ondernemingen genoteerd aan de beurs.

De belangrijkste aandelenindex van Athene is de ATHEX Composite Price Index. Deze index werd op 31 december 1980 gestart met een beginwaarde van 100. In de index zijn de 60 grootste, naar beurswaarde gemeten, bedrijven opgenomen. De banken maken ongeveer een kwart van de index uit. De index bereikte een hoogste stand van 5179 tegen het einde van 2007 voor het uitbreken van de kredietcrisis. Ultimo juni 2015 bereikte de index een stand naar 797.

Per 27 november 2013 heeft Morgan Stanley Capital International (MSCI) Griekenland uit de ontwikkelde landen index gehaald en naar de opkomende landen index verplaatst.[2] Het was voor de eerste keer sinds de lancering van de opkomende markten index in 1987 dat een land dit overkomt.[2] Volgens MSCI past Griekenland volgens meerdere criteria niet meer bij de ontwikkelde markt index, waaronder de omvang en de toegankelijkheid van de markt. Griekenland was al eerder als een opkomend land gekwalificeerd, maar dit veranderde door de introductie van de euro.[2]

Zware koersval[bewerken | brontekst bewerken]

Op maandag 3 augustus 2015 was op de Griekse effectenbeurs voor het eerst sinds vijf weken weer handel mogelijk.[3] De beurs was gesloten vanwege de financiële onzekerheid na het stuklopen van de onderhandelingen over het financiële hulpprogramma eind juni. De slotkoers lag 16% lager en vooral Griekse banken leden koersverliezen tot 30%, meer dan 30% was niet mogelijk omdat dan de handel werd stilgelegd.[3] De banken werden verkocht omdat een herkapitalisatie noodzakelijk is en er veel onzekerheid is over de manier waarop dit gaat gebeuren.[3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Athens Stock Exchange van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.