Egan Bernal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Egan Bernal
Bernal bij de gele trui van Eddy Merckx, 2019
Persoonlijke informatie
Volledige naam Egan Arley Bernal Gómez
Geboortedatum 13 januari 1997
Geboorteplaats Zipaquirá, Colombia
Nationaliteit Colombiaans
Lengte 175 cm
Sportieve informatie
Huidige ploeg INEOS Grenadiers
Discipline(s) Weg
Specialisatie(s) Klimmer, ronderenner
Ploegen
2016–2017
2018–2019
2020-
Androni-Sidermec
Team Sky
INEOS Grenadiers
Beste prestaties
Ronde van Lombardije 3e (2019)
Ronde van Italië 1e (2021)
2 etappezeges
Ronde van Frankrijk 1e (2019)
Overige
Zeges:  
Ronde van Californië
Parijs-Nice
Ronde van Zwitserland
2018
2019
2019
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Egan Arley Bernal Gómez (Zipaquirá, 13 januari 1997) is een Colombiaans wegwielrenner en voormalig mountainbiker, die sinds 2018 rijdt voor de sinds 2021 geheten ploeg INEOS Grenadiers. Bernal werd in 2019 de eerste Colombiaan die de Ronde van Frankrijk won en was de jongste na-oorlogse renner die dat waarmaakte.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Bernal als jonge mountainbiker

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Bernal is de zoon van een gids in de Zoutkathedraal in zijn geboortedorp. Hij startte zijn carrière als mountainbiker. In 2014 werd hij als eerstejaars junior vice-wereldkampioen mountainbike na de Deen Simon Andreassen. Een jaar later werd Bernal, als Pan-Amerikaans kampioen, derde achter diezelfde Andreassen en Maximilian Brandl uit Duitsland. Een doorgroei in het mountainbiken bleef uit en Bernal verhuisde naar Italië om zich om te vormen tot wegrenner.

2016[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 werd Bernal prof bij de Italiaanse pro-continentale wielerploeg Androni Giocattoli-Sidermec. Hij tekende er een contract dat hem tot en met 2019 aan de ploeg bond. Zijn debuut maakte hij in La Méditerranéenne, waar hij indruk maakte met een achttiende plaats in het algemeen klassement en de vierde plaats in het jongerenklassement. In maart en april van dat jaar won hij het jongerenklassement in respectievelijk de Internationale Wielerweek en de Ronde van Trentino. In de eerste Ronde van Bihor-Bellotto versloeg Bernal in de eerste rit in lijn zijn ploeggenoot Rodolfo Torres, waardoor hij de leiderstrui overnam van Florian Bissinger en uiteindelijk ook het eindklassement won. In de Ronde van Slovenië werd hij vierde in het eindklassement en eerste jongere. In augustus nam hij deel aan de Ronde van de Toekomst, waar hij in de laatste drie etappes van de dertigste naar de vierde plek in het algemeen klassement steeg.

2017[bewerken | brontekst bewerken]

Het seizoen 2017 begon voor Bernal in Argentinië, waar hij deelnam aan de Ronde van San Juan. Hij werd negende in het eindklassement en won het jongerenklassement. In de Tirreno-Adriatico droeg hij drie dagen de witte jongerentrui, alvorens Bob Jungels hem in de afsluitende tijdrit in het klassement voorbijging. Twaalf dagen later schreef hij wel het jongerenklassement van de Internationale Wielerweek op zijn naam, terwijl hij vierde werd in het algemeen klassement. Na een tweede plaats in de Ronde van de Apennijnen won Bernal in april het jongerenklassement van de Ronde van de Alpen. In het algemeen klassement werd hij, met een achterstand van ruim een minuut op winnaar Geraint Thomas, negende. In juli won Bernal de tweede etappe in de Ronde van Savoie, door in de 188 kilometer lange rit naar Cluses met een voorsprong van 49 seconden solo als eerste te finishen. Na de door hem gewonnen vierde etappe, een individuele klimtijdrit van bijna twaalf kilometer, nam hij de leiding in het algemeen klassement over van Stephan Rabitsch. In de laatste etappe eindigde de Colombiaan als derde, waardoor hij naast het eind- en jongerenklassement ook het puntenklassement op zijn naam schreef. In de Sibiu Cycling Tour won hij naast twee etappes ook het eind-, punten- en jongerenklassement, waarna hij in augustus aan de start stond van de Ronde van de Toekomst. Na zes etappes stond hij op de vijftiende plaats in het klassement, op minder dan vier minuten van klassementsleider Patrick Gamper. In de zevende etappe, met aankomst bergop, kwam Bernal met een minuut voorsprong op James Knox solo als eerste over de finish. Door zijn overwinning nam hij de leiderstrui over van Gamper. Een dag later verstevigde hij zijn positie door, tijdens een beklimming, de sprint-à-deux te winnen van Bjorg Lambrecht en zo zijn tweede ritwinst op rij te boeken. In de laatste etappe werd hij vierde, waardoor hij zijn eindzege veiligstelde. Diezelfde dag werd bekend dat hij in 2018 de overstap zou maken naar de World Tourploeg Team Sky.[1] In september werd hij derde in de door Marco Zamparella gewonnen Memorial Marco Pantani. Een kleine twee weken later won hij het jongerenklassement in de Ronde van Toscane. Eind 2017 reed hij ook een klassieke rit met de Ronde van Lombardije waar hij als dertiende eindigde.

Tijdrit Ronde van Frankrijk 2018

2018[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn debuut voor Team Sky maakte Bernal in de Tour Down Under. Hij werd met zijn zesde plaats meteen de winnaar van het jongerenklassement. Begin februari won hij het nationale kampioenschap tijdrijden. Later die maand stond hij aan de start van de nieuw opgerichte Colombiaanse etappekoers Colombia Oro y Paz. Tijdens de slotrit werd hij tweede, maar had hij voldoende voorsprong om de allereerste winnaar van deze rittenkoers te worden. Hij zette ook het berg- en jongerenklassement op zijn naam. Halverwege maart startte Bernal in de Ronde van Catalonië, waar hij in de koninginnenrit als tweede eindigde en op diezelfde plek in het algemeen klassement stond. In de laatste etappe leek hij zijn podiumplaats veilig te stellen, maar brak bij een val zijn sleutelbeen en schouderblad en moest de wedstrijd verlaten.[2][3]

Een maand later maakte hij in de Ronde van Romandië zijn rentree. Hij won de klimtijdrit en werd tweede in het klassement achter Primož Roglič. In de Ronde van Californië won hij twee bergritten en het eindklassement. In de Ronde van Frankrijk toonde hij zijn capaciteiten als klimmer. In dienst van Geraint Thomas en Chris Froome was hij een meerwaarde in het gebergte. Bernal eindigde zelf op de vijftiende plaats in het algemeen klassement in zijn allereerste 'Grote Ronde'. Hij werd tweede in het jongerenklassement, na Pierre-Roger Latour. In het najaar reed hij nog de Clasica San Sebastian en enkele Italiaanse eendagskoersen, zonder opvallende resultaten neer te zetten.

2019[bewerken | brontekst bewerken]

Egan Bernal begon het nieuwe wielerjaar in zijn geboorteland Colombia met deelnames aan de nationale kampioenschappen en de Tour Colombia. In maart stond hij aan de start van de Franse rittenkoers Parijs-Nice waar hij zijn kopman Michał Kwiatkowski oversteeg en zowel het eind- als jongerenklassement won. Later die maand reed hij ook nog de Ronde van Catalonië waar hij derde werd. Na enkele maanden trainen stond Bernal aan de start van de Ronde van Zwitserland, waar hij na het uitvallen van kopman Geraint Thomas de zevende etappe won en meteen ook het eind- en jongerenklassement. In de aanloop van zijn tweede Ronde van Frankrijk werd Bernal door het wegvallen van Chris Froome en zijn mooie resultaten steeds meer als de favoriet aanzien, ook al was de titelverdediger zijn ploeggenoot. Met rugnummer 2 zou Bernal tijdens de Alpenritten opklimmen naar de leidersplaats en de halfweg stopgezette negentiende etappe winnen, hoewel deze rit officieel geen winnaar heeft. Zijn gele leiderstrui kwam niet meer in gevaar waardoor hij in Parijs de allereerste Colombiaan en Latijns-Amerikaan op de erelijst werd. Hij won ook het jongerenklassement en was meteen de jongste naoorlogse renner die de Tour won. Na zijn Tourzege stond Bernal aan de start van de lucratieve natourcriteriums in Aalst en Roeselare, waarvan hij die laatste won.

2022[bewerken | brontekst bewerken]

Op 24 januari 2022 knalde Bernal tijdens een training in eigen land op een stilstaande bus. Dit was een valpartij met grote gevolgen. Elf ribfracturen, geperforeerde longen, een borsttrauma en twintig breuken in de knieschijf, duim, middenhandsbeentje, dijbeen, hals- en ruggenwervels waren het resultaat. Na meerdere operaties en een maandenlange revalidatie, keerde Bernal op 16 augustus 2022 in de Ronde van Denemarken terug in koers. Aansprekende resultaten waren dat seizoen niet meer haalbaar.

Palmares[bewerken | brontekst bewerken]

Overwinningen[bewerken | brontekst bewerken]

2015
Goud Pan-Amerikaans kampioen crosscountry, Junioren
2016
Jongerenklassement Internationale Wielerweek
Jongerenklassement Ronde van Trentino
1e etappe Ronde van Bihor-Bellotto
Eind- en jongerenklassement Ronde van Bihor-Bellotto
Jongerenklassement Ronde van Slovenië
2017
Jongerenklassement Ronde van San Juan
Jongerenklassement Internationale Wielerweek
Jongerenklassement Ronde van de Alpen
2e en 4e etappe Ronde van Savoie
Eind-, punten- en jongerenklassement Ronde van Savoie
2e en 3e etappe Sibiu Cycling Tour
Eind-, punten- en jongerenklassement Sibiu Cycling Tour
7e en 8e etappe Ronde van de Toekomst
Eindklassement Ronde van de Toekomst
Jongerenklassement Ronde van Toscane
2018
Jongerenklassement Tour Down Under
Colombiaans kampioen tijdrijden, Elite
Eind-, berg- en jongerenklassement Colombia Oro y Paz
3e etappe Ronde van Romandië
2e en 6e etappe Ronde van Californië
Gele trui Jongerenklassement Eind- en jongerenklassement Ronde van Californië
2019
Gele trui Jongerenklassement Eind- en jongerenklassement Parijs-Nice
7e etappe Ronde van Zwitserland
Gele trui Jongerenklassement Eind- en jongerenklassement Ronde van Zwitserland
Gele trui Jongerenklassement Eind- en jongerenklassement Ronde van Frankrijk
Acht van Chaam[4])
Ronde van Piemonte
2020
3e etappe Route d'Occitanie
Eindklassement Puntenklassement Jongerenklassement Eind-, punten- en jongerenklassement Route d'Occitanie
2021
9e en 16e etappe Ronde van Italië
Roze trui Jongerenklassement Eind- en jongerenklassement Ronde van Italië

Resultaten in voornaamste wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Ronde van
Italië
Ronde van
Frankrijk
Ronde van
Spanje
2017
2018 15e  
2019  ↑   
2020 opgave  
2021  ↑ (2)   6e  
2022
2023 36e   55e  
2024
Jaar Luik-Bast.‑Luik Ronde van Lombardije Strade Bianche Clásica San Sebastián Wereld­ranglijsten
2017 13e
2018 12e opgave 29e (UWT)
2019 Brons ↑ opgave 4e (UWR)
2020 101e (UWR)
2021 Brons ↑ 16e
2022
2023
2024 21e

Resultaten in kleinere rondes[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Tour Down Under Parijs-Nice Tirreno-Adriatico Ronde van Catalonië Ronde van Romandië Ronde van Californië Critérium du Dauphiné Ronde van Zwitserland Ster van Bessèges
2017 16e
2018 6e Jongerenklassement opgave Zilver Jongerenklassement Eindklassement Jongerenklassement
2019 Eindklassement Jongerenklassement Eindklassement Jongerenklassement
2020 opgave
2021 4e 64e
2022
2023 opgave 8e 12e
2024 7e Brons

Ploegen[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Vlag van Verenigd Koninkrijk Geraint Thomas
2018
Gele trui Winnaar van de Ronde van Frankrijk Gele trui
Vlag van Colombia Egan Bernal
2019
Opvolger:
Vlag van Slovenië Tadej Pogačar
2020
Voorganger:
Vlag van Frankrijk Pierre Latour
2018
Witte trui Winnaar jongerenklassement in de Ronde van Frankrijk Witte trui
Vlag van Colombia Egan Bernal
2019
Opvolger:
Vlag van Slovenië Tadej Pogačar
2020
Voorganger:
Vlag van Verenigd Koninkrijk Tao Geoghegan Hart
2020
Winnaar van de Ronde van Italië
Vlag van Colombia Egan Bernal
2021
Opvolger:
Vlag van Australië Jai Hindley
2022