Egbert Reitsma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Egbert Reitsma
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsinformatie
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Geboortedatum 19 januari 1892
Geboorteplaats Ulrum
Overlijdensdatum 19 juni 1976
Overlijdensplaats Glimmen
Beroep architect
Werken
Belangrijke gebouwen Noorder Sanatorium Zuidlaren
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Egbert Reitsma (Ulrum, 19 januari 1892Glimmen, 19 juni 1976) (in vakliteratuur vaak Egb. Reitsma genoemd) was een Nederlandse architect, die vooral bekendstaat om zijn bakstenen architectuur.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Reitsma groeide op in een gereformeerd gezin als zoon van de timmerman Lammert Reitsma (1864-1941), die later als architect-aannemer de gereformeerde kerk van Ulrum ontwierp en bouwde.

Egbert trad in de voetsporen van zijn vader en begon zijn loopbaan als timmerman-aannemer. Later volgde hij een opleiding aan de Academie Minerva in Groningen; hij had tekenles van Lucas Drewes. Na zijn opleiding vertrok hij naar Rotterdam voor een baan als architect op het bureau van architect Willem Kromhout. Hier kwam hij in aanraking met de nieuwe bouwstijlen, als art nouveau en de Amsterdamse School.

In 1920 keerde hij terug naar Groningen, waar hij zich aansloot bij de kunstenaarskring De Ploeg. In datzelfde jaar ontwierp hij een huis aan de Noorderstationsstraat in Groningen. Hij besloot om van de bovenverdieping zijn kantoor te maken. Omdat hij al snel bestuurslid van De Ploeg was geworden, werd zijn kantoor al gauw gebruikt voor het tekenen van modellen door kunstenaars van De Ploeg. Goede vriend en schilder George Martens werd daarbij vaste gast van zijn kantoor.

De ontwerpen van Reitsma waren aanvankelijk in de stijl van de Amsterdamse School. Werken uit die tijd zijn een woning aan de Prinsesseweg in Groningen (1923), de Oosterkerk in Kollum (1924, met plafondschildering door George Martens), de gereformeerde kerk in Appingedam (1928), de gereformeerde kerk in Weesp (1928, afgebrand in 1968) en de gereformeerde kerk van Andijk (1929). Met dit laatste ontwerp sloot Reitsma zijn expressionistische stijl af en koos hij meer voor de door Frank Lloyd Wright beínvloede stijl van Willem Dudok.

Zijn belangrijkste werk komt uit deze periode en is het gebouw van het Noorder Sanatorium, onderdeel van Dennenoord, in Zuidlaren (1935). Latere werken zijn onder andere nog het huidige ABN AMRO-gebouw op de Grote Markt in Groningen (1955) en de Stadsparkkerk, ook in Groningen. In Glimmen staat een standbeeld uit baksteen van Don Quichot van zijn hand voor zijn woonhuis "Heemstede", dat hij in 1956 herdoopt had in "Oeckelenhof" naar de orgelbouwers Van Oeckelen die daar gevestigd waren geweest.

Reitsma werd begraven op begraafplaats De Eshof in Haren.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kees van der Ploeg, Teo Krijgsman: Egbert Reitsma. Meester in baksteen. Noordboek, Leeuwarden, 2014. 160 p. ISBN 978 90 33 00 845 0
Zie de categorie Egbert Reitsma van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.