Egbertus Waller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Egbertus Waller
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Volledige naam Egbertus Jacobus Waller
Geboortedatum 10 december 1901
Geboorteplaats Vrijenban
Overlijdensdatum 23 oktober 1982
Overlijdensplaats Wassenaar
Sportieve informatie
Discipline roeien
Olympische Spelen 1924, 1928
Portaal  Portaalicoon   Sport

Egbertus Jacobus (Egbertus) Waller (Vrijenban, 10 december 1901 - Wassenaar, 23 oktober 1982) was een Nederlands roeier. Tweemaal nam hij deel aan de Olympische Spelen, maar won bij die gelegenheid geen medaille.

Op de Olympische Spelen van 1924 in Parijs maakte hij op 22-jarige leeftijd zijn olympisch debuut op het roeionderdeel acht met stuurman. De roeiwedstrijden vonden plaats op een recht gedeelte van de rivier de Seine bij Argenteuil. De Nederlandse ploeg werden in de 2e serie derde en plaatste zich hierdoor niet voor de finale en ook niet voor de herkansing.

Vier jaar later op de Olympische Spelen van Amsterdam nam hij deel aan de vier zonder stuurman. Ditmaal vonden de roeiwedstrijden plaats op het kanaal van Sloten over een recht stuk van 3000 meter. De roeiwedstrijden vonden plaats op de Ringvaart bij Sloten, omdat de Amstel was afgekeurd door de Internationale Roeibond FISA. De wedstrijdbaan van 2000 m was vrij smal en hierdoor was het olympische programma verlengd. Totaal was er 3000m rechte baan beschikbaar, zodat ook extra oefenwater beschikbaar was. Via een speciaal systeem met repèchages waren ploegen niet direct uitgeschakeld, maar konden zich middels een herkansing alsnog kwalificeren voor de halve finale. De Nederlandse vier zonder stuurman verloor in de series van Italië en was uitgeschakeld doordat het ook in de herkansing verloor van Duitsland.

Waller was aangesloten bij studentenroeivereniging ASR Nereus in Amsterdam. Hij was meester in de rechten en directeur van de CSM.

Palmares[bewerken]

roeien (vier zonder stuurman)[bewerken]

  • 1928: 2e in de herkansing OS - 7.30,2

roeien (acht met stuurman)[bewerken]

  • 1924: 3e in de series OS - onbekende tijd