Eggheads

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Eggheads is een televisiequiz, die op weekdagen wordt uitgezonden door de BBC. In de quiz spelen twee teams van vijf personen. Eén team is een vast team bestaande uit vijf van de beste quizspelers van het Verenigd Koninkrijk, genaamd de Eggheads. Dit team wordt elke aflevering uitgedaagd door een ander team. De show wordt sinds de start in november 2003 gepresenteerd door BBC-nieuwslezer Dermot Murnaghan. Sinds 2008 is de presentatie ook regelmatig in handen van Jeremy Vine.

De quiz bestaat uit vijf ronden. In de eerste vier ronden wordt er elke keer een onderwerpgroep gegeven, waarna de uitdagers zowel uit hun eigen team als uit het team van de Eggheads een speler kiezen die die ronde speelt. Dezelfde speler mag niet 2 keer gekozen worden. Elk van deze twee spelers krijgt 3 meerkeuzevragen met elk 3 opties. Als dat geen uitsluitsel geeft, wordt er 'sudden death' gespeeld, waarbij de spelers open vragen moeten beantwoorden totdat 1 van beiden zegeviert.

In de vijfde ronde wordt er met beide teams (dus niet per uitdager) gespeeld; de spelers die hun eigen ronde verloren mogen daaraan niet meedoen. Van elk team zijn er dus minimaal 1, maximaal 5 spelers over. Deze mogen overleggen om te spelen in een ronde vergelijkbaar met de eerste 4, maar nu altijd op het onderwerp 'algemene kennis'.

Het team dat de vijfde ronde wint, geldt als winnaar van de quiz. Als de uitdagers winnen, ligt er een prijs van 1000 pond per uitzending klaar. Dat bedrag wordt elke keer dat de uitdagers niet winnen, doorgeschoven naar de volgende uitzending, en op die manier telt het te winnen bedrag telkens op. In september 2007 werden de Eggheads verslagen na een recordserie van 74 overwinningen, en kregen de winnaars dus 75.000 pond uitgekeerd.

Sinds het begin van de show bestaat het vaste team Eggheads uit meervoudig wereld- en Europees kampioen quizzen Kevin Ashman, CJ de Mooi, Daphne Fowler, International Mastermind Champion Christopher Hughes en Judith Keppel. In 2008 startten de voorronden Are You an Egghead? om een zesde Egghead te vinden, waarbij uiteindelijk Barry Simmons de sterkste bleek. De zevende Egghead, Pat Gibson, won de voorronden in 2009. Sinds 2 december 2008 zijn er dus zes Eggheads, en sinds 7 december 2009 zeven, waaruit een team van vijf spelers in wisselende samenstelling het opneemt tegen de uitdagers.

Het programma kreeg drie spin-offs: Are You an Egghead? (2008), Revenge of the Egghead (2014) en Make Me an Egghead (2016).