Egmont (Goethe)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Egmont is een treurspel van de hand van Johann Wolfgang von Goethe. Goethe begon met dit werk in 1775, maar pas in 1788 kwam het in druk beschikbaar.

Treurspel en werkelijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdfiguur Egmont is gebaseerd op Lamoraal van Egmont, een Nederlandse edelman ten tijde van de opstand tegen Spanje. Een deel van de Nederlandse adel, waaronder de graaf van Egmont had zich verbonden met de protestantse opstandelingen. Het treurspel van Goethe speelt zich af in Brussel, in het jaar 1566, destijds de belangrijkste stad van de Nederlanden.

Goethe kwam op het idee voor dit treurspel over Egmont tijdens zijn studie van de Nederlandse geschiedenis. De held van zijn werk heeft echter weinig overeenkomsten met de echte Lamoraal van Egmont.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De graaf van Egmont en Willem van Oranje voeren de adel aan in de strijd tegen de Spaanse onderdrukking van de Nederlanden. Als de 'ijzeren' hertog van Alva door de Spaanse koning wordt benoemd tot landvoogd om orde op zaken te stellen in de Nederlanden vlucht Willem van Oranje uit Brussel. Lamoraal van Egmont onderschat echter het gevaar van de hertog van Alva en de Spanjaarden. Ofschoon hij loyaal blijft aan de Spaanse koning en hij bij de Nederlandse burgers populair is, wordt zijn positie steeds wankeler, daar de Spanjaarden vinden dat hij de Beeldenstorm niet hard genoeg veroordeelt. Alhoewel gedreigd wordt dat Egmont gearresteerd zal worden, weigert hij te vluchten. Hij wordt opgepakt en ter dood veroordeeld.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Egmont (Beethoven) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1809 werd door Ludwig van Beethoven, in opdracht van het Wiener Burgtheater de muziek bij het treurspel Egmont gecomponeerd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]