Egyptische sprinkhaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Egyptische sprinkhaan
Kop met typische gestreepte ogen
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Hexapoda (Zespotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Orthoptera (Rechtvleugeligen)
Onderorde:Caelifera (Kortsprietigen)
Familie:Acrididae (Veldsprinkhanen)
Onderfamilie:Cyrtacanthacridinae
Geslacht:Anacridium
Soort
Anacridium aegyptium
Linnaeus, 1764
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Egyptische sprinkhaan op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Egyptische sprinkhaan, Egyptische boomsprinkhaan of bloemkoolsprinkhaan (Anacridium aegyptium) is een rechtvleugelig insect uit de familie veldsprinkhanen (Acrididae), onderfamilie Cyrtacanthacridinae.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De kleur is bruin tot groen, vooral de nimfen vertonen een grote verscheidenheid. Het halsschild heeft drie dwarsgroeven. De achterzijde van de schenen van het achterste potenpaar is blauw gekleurd. Enkele typische kenmerken zijn de verticaal gestreepte ogen en de stekelachtige knobbel tussen de voorpoten aan de buikzijde.[1] Mannetjes bereiken een lengte van ongeveer 35 millimeter, de vrouwtjes worden aanzienlijk groter tot 65 mm.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De Egyptische sprinkhaan leeft rond de Middellandse Zee in zuidelijk Europa en noordelijk Afrika. De soort komt in het wild niet voor in noordelijk Europa maar duikt door de import van planten overal op. Ook in Nederland en België zijn waarnemingen bekend en zelfs in Denemarken is de soort aangetroffen.

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

De Egyptische sprinkhaan is het gehele jaar door actief. Hoewel hij soms wordt gerekend tot de treksprinkhanen is het een solitaire sprinkhanensoort, die dus geen zwermen vormt en onschadelijk is.[2][3] Wel kent de Egyptische sprinkhaan de diapauze, waarin het voortplantingsproces tijdelijk wordt onderbroken totdat de omstandigheden gunstig zijn.[4]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]