Ehrenfesthuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ehrenfesthuis
Huize Ehrenfest (tuinzijde) in 2005
Huize Ehrenfest (tuinzijde) in 2005
Locatie Witte Rozenstraat 57, Leiden
Huidig gebruik Woonhuis
Bouw gereed 1914
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 516100
Architect Tatjana Afanasjeva
Eigenaar Dr. W. Kuyper
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Ehrenfesthuis (Witte Rozenstraat 57, Leiden) werd in 1913-1914 gebouwd naar ontwerp van Tatjana Afanasjeva in op het Russische neoclassicisme geïnspireerde vormen. Het diende als woonhuis voor haarzelf en haar echtgenoot, de hoogleraar Paul Ehrenfest. Het huis is tot de jaren tachtig in familiebezit gebleven.

Bouw[bewerken]

De bouw begon in de zomer van 1913 en de oplevering was in juli 1914. Het huis bestaat uit twee bouwlagen en een zolder met kap en is voorzien van een kelder. Het heeft vier gepleisterde lijstgevels, een gesloten straatfaçade en drie meer open gevels met frontons aan de tuinzijden. Het is een relatief recent voorbeeld van laat-classicistische pleisterarchitectuur. De centrale verwarming is uitgevoerd volgens het Russische systeem met horizontale buizen langs de borstweringen.

Dispuut Christiaan Huygens[bewerken]

Paul Ehrenfest was in 1912 benoemd tot hoogleraar Theoretische Natuurkunde aan de Universiteit van Leiden. In die tijd werden door de wis- en natuurkundigen in Europa allerlei wetenschappelijke artikelen gepubliceerd over de kwantumtheorie. Men ging dan bij elkaar op bezoek om de wetenschappelijke vorderingen te bespreken. Ook Albert Einstein was een regelmatige gast bij de gastvrije familie Ehrenfest.

Ehrenfest nodigde altijd veel gastsprekers uit voor de woensdagavond colloquia van het Christiaan Huygensdispuut, die voor studenten en hoogleraren bij hem thuis werden georganiseerd. Bij deze bijeenkomsten verzamelden de bezoekers zich in de grote huiskamer voor het schoolbord waar op de spreker zijn gedachten met krijt kon opschrijven.

Wel golden er bijzondere huisregels. Er mocht niet gerookt worden en ook alcohol en parfum was taboe (de enigen die in huis - en alleen op hun eigen kamer - mochten roken, waren Niels Bohr en Einstein). De gasten van ver, zoals Einstein, sliepen op de logeerkamer op de tweede verdieping. Ook andere grote geleerden uit die tijd logeerden in die kamer waarbij zij hun handtekening op de muur schreven als ware het een gastenboek. Onder de namen bevinden zich 15 Nobelprijswinnaars.[1]

Gevelstenen[bewerken]

Aan de straatkant zijn de volgende twee gevelstenen geplaatst.

Fotogalerij[bewerken]