Eierbal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een eierbal, met een halve ernaast

De eierbal is een populaire snack in Noord- en Oost-Nederland. Daar is de eierbal bij de automatiek, snackbar en cafetaria's te verkrijgen. Buiten die regio's heeft de eierbal nauwelijks bekendheid. De eerste eierballen werden begin jaren 50[1] van de vorige eeuw gefrituurd in Groningen.[2] Het is aannemelijk dat de eierbal gebaseerd is op het Scotch egg, dat vrijwel identiek is, en enkele eeuwen ouder.

Een eierbal bestaat uit een heel of half gepeld, hard gekookt ei in ragout. De bal wordt gepaneerd en gefrituurd. Een variant hierop is het friet-ei, waarbij het in ragout gedrenkte ei soms in stukjes gehakt is, alvorens het in een balletje door het paneermeel gerold is. Dit friet-ei kan onder meer worden aangetroffen in Oost- en Zuid-Nederland.

De Indonesische keuken kent een gerecht dat hier enigszins op lijkt (sambal telur). Een ander eiergerecht, waarbij een ei in een gehaktbal is verwerkt, is een vogelnestje.

De grootste eierbal ter wereld is op 24 juni 2015 gefrituurd bij snackbar Friet van Piet door een aantal Groningse studenten. Hiervoor werd een struisvogelei gebruikt. De omtrek van de grootste eierbal was 44 cm.[3]