Eigen risico

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een eigen risico is het deel van een schade dat voor eigen rekening blijft. Door opname van een eigen risico beoogt de verzekeraar de schadelast te beperken. Enerzijds hoeft de verzekeraar minder schades uit te keren. Anderzijds zal de verzekerde zorgvuldiger handelen wanneer hij weet dat niet de hele schade wordt vergoed. Tot slot zal de verzekeraar geen schades van geringe omvang hoeven af te wikkelen, welke relatief hoge (administratieve) kosten met zich meebrengen. Dergelijke schades worden bagatel- of kruimelschades genoemd. Door opname van een eigen risico tracht de verzekeraar het indienen van dergelijke schades te voorkomen.

Een eigen risico is een vast bedrag (bijvoorbeeld € 360,00) of percentage (of promillage) (bijvoorbeeld 1%) van de verzekerde som dat door de verzekerde zelf van iedere schade wordt gedragen. Een eigen risico kan ook vrijwillig worden gekozen. Er geldt dan een korting op de premie.

Een eigen risico kan ook bestaan uit het, vrijwillig of verplicht, onverzekerd laten van een gedeelte van het belang. Een dergelijke (overigens zeldzame) bepaling komt met name voor bij brandverzekering. Als gevolg van de ontstane onderverzekering wordt elke schade evenredig uitgekeerd.

De hoogte van het eigen risico wordt doorgaans op het polisblad vermeld al komt het ook voor dat het eigen risico alleen in de polisvoorwaarden vermeld staat. Een eigen risico komt bij schadeverzekeringen voor en tegenwoordig handhaven zorgverzekeraars ook een eigen risico op de ziektekosten om 'moral hazard' tegen te gaan.

Voorbeelden[bewerken]

  1. Een verzekerde heeft een autoverzekering met een eigen risico van € 135,--. Bij een schade van € 95,-- zal de verzekeraar niets uitkeren, de schade blijft tenslotte onder het eigen risico. Bij een schade van € 200,-- keert de verzekeraar € 200,-- uit minus het eigen risico. De uitkering is € 65,--.
  2. Een verzekerde heeft een opstalverzekering met een eigen risico van 2‰ bij schade door storm. De hoogte van het eigen risico is dus afhankelijk van de hoogte van het verzekerd bedrag. Bij een verzekerd bedrag van € 200.000,-- is het eigen risico € 400,--, bij een verzekerd bedrag van € 1.000.000,-- is het eigen risico € 2.000,--.

Zie ook[bewerken]