Eiksken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eiksken
Moresnet-Chapelle
Plaats in België Vlag van België
Eiksken (België (hoofdbetekenis))
Eiksken
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Vlag Blieberg Blieberg
Coördinaten 50° 44′ NB, 5° 60′ OL
Detailkaart
Eiksken (Luik (provincie))
Eiksken
Locatie in Luik (provincie)
Foto's
Plaatsnaambord
Plaatsnaambord
Portaal  Portaalicoon   België

Eiksken of Moresnet-Kapel (Platdiets: A-jen Eckske, Frans: Moresnet-Chapelle en Limburgs: A j'n Eèkske; op de Belgische topografische kaart: La Chapelle) is een kerkdorp bij Moresnet, een deelgemeente van de Belgische gemeente Blieberg in de provincie Luik.

Straatbeeld

Geografie[bewerken]

Eiksken (Moresnet-Chapelle) was de grootste kern en het centrum van de tot 1977 bestaande gemeente Moresnet. Het ligt op een helling, ongeveer 1,5 kilometer ten noordwesten van het kleinere, in het Geuldal gelegen dorp Moresnet, dat ter onderscheiding ook wel wordt aangeduid als Moresnet-Village.

Het dorp is vastgegroeid aan de bebouwde kom van de deelgemeente Gemmenich.

Bedevaartplaats[bewerken]

Eiksken is vooral bekend om de verering van Maria die hier sinds 1750 plaatsvindt, nadat de jonge Arnold Franck hier wonderbaarlijk werd genezen van vallende ziekte. Zijn toewijding aan Maria uitte hij voor een Mariabeeldje dat was opgehangen aan een kleine eik. Door de plaatselijke Platdietse bevolking werd deze plaats al snel "A-jen Eckske" genoemd, wat in het Nederlands vertaald werd naar "(Aan het) Eiksken". Het beeldje werd in 1823 verplaatst naar de kapel die op de plaats van de eik werd gebouwd. De franciscanen voltooiden nabij de kapel in 1904 de aanleg van een kruisweg met veertien staties, de kruisweg van Moresnet-Chapelle. Zowel de kapel als het kruiswegpark worden jaarlijks nog steeds door vele pelgrims bezocht. Deze toestroom van bedevaarders heeft dat ertoe geleid dat er in het gehucht vele cafés, restaurants en winkeltjes te vinden zijn.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Natuur en landschap[bewerken]

Moresnet-Chapelle ligt in het Land van Herve op een hoogte van ongeveer 200 meter. Naar het oosten toe stijgt het landschap snel met een hoogste punt van 338 meter, in het Preusbos wat direct achter de Kruisweg begint en doorloopt tot het Drielandenpunt.

Taal[bewerken]

Naast het in het onderwijs en door de plaatselijke overheid gebruikte Frans, spreekt de plaatselijke bevolking het regionale dialect Platdiets, een Limburgs dialect.

Fotogalerij[bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Gemmenich, Moresnet, Plombières

Referenties[bewerken]